ca 10-12 bitar, 175o
Ingredienser:
Bottnar
4 stora ägg
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Kräm
2 dl kaffegrädde/matlagningsgrädde
2 äggulor
4 tsk socker
1 msk maizena/potatismjöl
100 g rumsvarmt smör
Fyllning
0,5 l hallon
2 dl socker
Garnering
0,5-0,75 l hallon
2,5 dl röd saft
1 msk citronsaft
3 blad gelatin
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en kakform (ej springform).
Vispa ihop ägg och socker i en bunke. Rör ner vetemjöl och bakpulver och rör smeten slät. Häll upp i den bröade formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min. Låt kakan svalna.
Blanda ihop allt utom smöret i en kastrull. Låt allt sjuda upp under omrörning tills den börjar tjockna. Låt krämen kallna. När den är nästan kall rörs det rumsvarma smöret ner. Mosa/rör ihop hallon och socker till fyllningen.
Dela kakan i tre jämntjocka bottnar. Diska och torka ur kakformen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Blanda till saften så den smakar bra. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, smält dem och rör ner i saften.
När gelén börjar stelna häll den i botten på kakformen. Strö ut fina hallon i gelén (om du använder frysta stelar den fortare). Lägg i kakans toppskiva och pressa lätt. Bre ut smörkrämen över kakan och lägg i mittenskivan. Bre därefter ut hallonmoset och lägg sist på botten. Täck tårtan och ställ in i kylen så att den stelnar ordentligt. Ju längre den står ju saftigare blir tårtan.
När det är dags för servering, skrapa med en kniv mellan tårtan och formkanten och doppa formen en kort stund i hett vatten så lossnar gelén lättare. Vänd upp kakan direkt på tårtfatet.
Lycka till!
Monika
Här kommer världens godaste Jansson. Min familjs favorit på julbord, påsk, midsommar osv. Att vi tycker den blir så himla god och precis som vi vill ha den är tillagningssättet. Att löken steks och att den gräddas färdig en dag och långsamt värms på när det är dags att äta den. Hoppas du också tycker om den.
Lycka till!
Monika
4-8 portioner
Ingredienser
2 kg möjlig potatis
1 kg gul lök
½ burk Grebbestads hela ansjovis
Matfett
Ca 2-4 dl mjölk
Ca 2 dl matlagningsgrädde
Gör så här
Rensa ansjovisen så då har filéer.
Skala löken och skiva den tunt (gärna maskin). Stek löken mjuk i matfett och låt svalna.
Sätt på ugnen på 150-175.
Skala potatisen och riv den halvtunt (ca 0,5 cm tjocka strimlor).
Smöra en form. Varva potatis, den ljumna löken och ansjovisen. Börja och sluta med potatis. Tänk på att potatisen täcker hela sista varvet.
Häll på mjölken så att det knappt täcker. Ställ in i ugnen (långt ner) och grädda tills potatisen är mjuk. Ca 1-1,5 timmar (beroende på hur tjock och hur hårt packad janssonen är).
Ta ut och svalna, ställ svalt.
Serveringsdagen:
Sätt på ugnen på 150. Gör hål i janssonen men kniv (motsvarande). Häll över grädden. Om önskas kan du täcka över formen med folie. Värm upp tills den är genomvarm, prova genom att sticka ner en kniv och låt vara några sekunder. Tar ca 1-1,5 timme.
Smaklig spis!
En annan säker källa till bra och goda recept är allas vår Monika H. Det är hon som ligger bakom de goda kakorna jag gett namnet Älvkarleö Cookies! Receptet är stort och ger många kakor. Men det är också praktiskt, du delar degen i fyra lika stora bitar rullar in dem i plastfolie (tjocka som en 5-krona) och förvarar dem i frysen. När du får gäster tar du fram din degrulle och skär upp så många kakor du vill ha och sätter in dem i ugnen. Eller så bakar du allt och får minst 80 formidabla kakor.
Ingredienser
250 gr smör rumstempererat
2 dl florsocker
3 dl råsocker
2 ägg
8 ½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1½ msk vaniljsocker
375 gr hackad mörk choklad
375 gr grovt hackade nötter (ta vad du har även gott med lite jordnötter)
Gör så här:
Blanda smör, socker, ägg, mjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Arbeta in choklad och nötter.
Dela i fyra bitar. Forma till längder, kyl ner eller frys. Skär i tunna skivor, lägg på plåt med bakpapper.
Grädda 12-14 min i 175o.
Lycka till med baket hälsar
Gunilla Beijer
Ingredienser:
3,5-4 kg kg fläskkarré
1,5-2 kg rimmat sidfläsk
1-2 grovt hackade gula lökar
1-2 halverade vitlöksklyftor
½-1 kruka färsk timjan
matfett
1½-3 dl rött vin
salt och peppar
Utrustning
ca 5 meter krok-fjälster
köttkvarn (köksmaskin eller manuell)
korvhorn (köksmaskin eller manuell)
Gör så här:
Fjälstret behöver ligga i vatten ca ett dygn innan användning. Se till att alla ingredienser hålls väl kylda.
Fräs löken och vitlöken mjuk i matfett. Låt den sedan kallna.
Montera på köttkvarnen på köksmaskinen. Om det var ett tag sedan den användes, kör igenom en potatis och släng detta.
Putsa bort senor på köttet, men behåll allt fett. Skär köttet i bitar så att det går ner i mataren. Mal allt kött och den frästa (kalla) löken och de färska kryddorna. Mal ner en potatis så att allt kött går igenom. Ställ in köttfärsen i kylen.
Gör ren kvarnen och montera korvhornet.
Ta fram smeten och krydda upp den med vin, salt och peppar. Om den är för fast blandar du i vatten. När den har lagom konsisten, provstek köttfärsen och smaka av. Krydda eventuellt mer och blanda om ordentligt. Provstek tills du är nöjd med smaken.
Om fjälstret köpts osköljd behöver du skölja igenom det tre till fyra gånger. Montera sedan på så mycket fjälster som möjligt på korvhornet. Man brukar få på ca fem meter.
Mata ner färssmeten i mataren och pressa på i lugn takt, tänk på att inte trycka ner luftbubblor. Mata fram den färdiga korven i en fuktig form/plåt. Tänk på att inte mata den för hårt. När hela korven är färdig snurrar eller knyter du lagom stora korvar med snöre. Om du inte tillagar korven direkt är bästa förvaringen frysen.
Stek korven på låg/halvlåg värme eller i ugn.
Lycka till och smaklig måltid!
ca 50 st
175o
Ingredienser:
200 g smör
1 dl socker
5 dl vetemjöl
150 g blockchoklad
Gör så här:
Låt smöret ligga framme så det blir mjukt och rör det sedan vitt och smidigt. Blanda ner socker och mjöl.
Hacka blockchokladen i små bitar, arbeta in dem i degen och forma degen till en rulle ca 5 cm tjock. Lägg in rullen i kylskåpet ca en timme.
Sätt på ugnen på 175 grader.
Skär rullen i ca ½ cm tjocka skivor, placera dessa på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Jag var soppansvarig en av vårens kårkvällar och bjöd då på kryddig morotssoppa och minisemlor. Semlorna brukar vara populära men den här kvällen var det soppan som prisades mest! Alla ville ha receptet och jag lovade att ordna det. Så här kommer en härlig morotssoppa till ruggiga höstkvällar!
Gunilla B
4 personer
Ingredienser:
800g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
1½ tsk spiskummin
1 tsk curry
3 msk kycklingfond
1 liter vatten
1 dl vitt vin (går att hoppa över)
Rivet skal av 1 apelsin
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 dl crème fraiche
1 tsk honung
1 kruka koriander (om man gillar koriander)
Smör salt nymalen peppar
Gör så här:
Skala och skär morötterna i skivor, skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs lök, vitlök, ingefära i kastrull med lite smör i cirka två minuter. Tillsätt spiskummin, curry fräs lite till häll i morötter fräs ytterligare fem minuter. Häll på fond och vatten ev. vin, koka tills morötterna är mjuka cirka 20 min. Blanda rivet apelsinskal med crème fraiche. Ta soppan av värmen mixa slät med exempelvis en stavmixer. Blir soppan för tjock späd med lite vatten. Tillsätt honung och apelsin juice ¾ tsk salt och ett kryddmått peppar. Klipp över koriander vid servering. Servera apelsinkrämen till.
Jag bjuder på ett recept till....
Ett som jag inte har provat på Sollentunas lottor än. Det är mina födelsedagsmuffins, väldigt enkla att göra, lite för dyra och oemotståndligt goda!
Rör ihop 6 dl vetemjöl och 4 tsk bakpulver. Tillsätt 3 dl flytande margarin, 3 dl socker, 4 ägg, 1 dl lemon curd och blanda allt. Vänd ner 200 g grovhackad vit choklad och 1 liter halverade jordgubbar (färska blir bäst). Fördela i STORA muffinsformar, fyll formarna till två tredjedelar. Tillaga mitt i ugnen (200 grader cirka 20 min).
Inför vår MOD-helg på Älvkarleö kursgård stod kakbak högt upp på arbetsgruppens to do-lista!
Vi tänkte oss att en kaka till kaffet – torr eller saftig – skulle uppskattas av de flesta. Och visst hade vi rätt, kakorna gick åt som smör i solsken och så gott som alla deltagare bad om receptet. Så håll till godo alla MOD-iga och alla andra - här är recepten!
Det första har jag fått av min fenomenala svärmor, en härlig saftig kokoskaka som förgylls med hallonsylt.
Mördeg:
2 dl vetemjöl
75 gr smör
1 äggula
1 msk vatten
Fyllning:
150 gr smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl kokosflingor
1 dl vetemjöl
Garnering:
½ dl hallonsylt
1-2 msk kokos
Gör så här:
Arbeta samman mördegen. Låt vila ca 30 min i kylskåp. Kavla ut degen och klä en form gärna med löstagbar kant. Förgrädda i ugn 200o ca 10 min.
Smält smöret. Vispa ägg och socker. Rör ner smör kokos och mjöl. Sänk ugnsvärme till 175o. Häll smeten i förgräddade formen.
Grädda kakan tills fyllningen stelnat ca 30-35 min. Bred på sylten medan kakan är varm och strö över kokos. Lossa kakan från formen och låt kallna.
Lycka till med baket hälsar
Gunilla Beijer
4 portioner, 225o, gräddtid 20 min
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
1 gul paprika
1 röd paprika
2 rödlökar
1 krossad vitlöksklyfta
3 dl grädde
1-2 tsk curry
ev 1-2 tsk paprikapulver
salt och peppar
1 msk sambal olek
1 dl mango chutney
(använde mild smak)
Gör så här:
Dela (tina om den är fryst) varje kycklingfilé i mindre bitar och stek dem i olja samt krydda med salt och peppar och lägg dem i botten på en oljad ugnssäker form.
Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs till de blir mjuka och lägg uppepå kycklingbitarna.
Blanda grädden med curryn, (paprikapulvret) sambal olek och mango chutneyn och häll det över kycklingen och grönsakerna.
Gratinera mitt i ugnen till den börjar bli gyllenbrun, vilket tar ca 20 minuter.
Serveringsförslag: Kokt ris, ruccolasallad med gurka samt körsbärstomater.
SMAKLIG MÅLTID!
Ulrika
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 rågad tesked bakpulver med 1,5 dl vatten
Blanda ingredienserna och knåda till en deg. Om du blandar i en plastpåse slipper du kletet! Platta till tunna klickar och grädda i stekpanna några minuter på var sida.
Pajdeg: ca 10 st (2½ dl) Digestivekex
2 msk socker
75 gram smör eller margarin
Fyllning: bär eller frukt, t ex äpplen.
Krossa kexen fint och blanda med sockret i en skål. Tillsätt rumsvarmt matfett i en låg pajform eller annan form cirka 22 cm i diameter. Tryck ut degen i botten och runt kanterna. Ställ formen kallt. Lägg på bären/frukten. Låt stå kallt en stund.
Sollentuna lottakår arrangerar sedan många år tillbaka kursen Lottakårens uppdrag (tidigare Lottornas uppdrag). Kåren håller i allt praktiskt, bjuder in talare både inom kåren, från andra kårer eller externt, håller med lokal och material. Men det som många pratar om efter är maten (och fikat) som serveras under helgen. Allt tillagas i köket under tiden som lektioner pågår i stora salen. Under de senare åren har detta skötts av kårmedlemmarna Karin och Monika Hallstensson. Systrarna har fått frågan från flera deltagare om recept på det som serveras. Här finns utvalda recept samlade.
Lycka till och låt det väl smaka!
Har du frågor? Maila oss på sollentuna@svenskalottakaren.se