Tekakor med havregryn

Ugn 250o
jästid 30+30 min, gräddtid 10-11 min


Ingredienser:
5 dl vatten
3 dl havregryn
1 tsk salt
100 g jäst
100 g margarin
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
1 dl sirap
16-17 dl vetemjöl


Gör så här:

  1. Koka gröt av vatten, havregryn och salt och låt den bli ljum.
  2. Smält margarin i en kastrull, häll i mjölk och vatten och ljumna till 37o.
  3. Rör ut jästen i lite av detta, tillsätt resten av vätskan. Rör i den ljumna gröten och sirapen.
  4. Arbeta in vetemjöl till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  5. Dela den i 20 bitar som kavlas ut till tekakor, lägg dem på 2-3 plåtar och nagga dem. Låt dem jäsa upp igen i 20-30 min.
  6. Grädda dem i 250o i ca 10-11 min. Pensla de nygräddade bröden med vatten, så de inte får en seg/hård yta.