civilt avtal

civila uppdrag

Som lotta kan du bli civil stabsassistent och skriva avtal med civila myndigheter genom Svenska lottakårens stabspool eller direkt med en myndighet, till exempel Post- och Telestyrelsen (PTS), länsstyrelsen eller en kommun. Det går även att utbilda sig till förnödenhetsassistent eller storkökskock.


Du kan läsa mer om avtal och utbildningar på www.svenskalottakaren.se.


Länk till Svenska Lottakårens utbildningssida


Frivillig resursgrupp

Ett viktigt uppdrag för oss medlemmar i de frivilliga försvarsorganisationerna är att bemanna de kommunala resursgrupperna. Frivillig resursgrupp, FRG, finns i de flesta kommuner, men i Stockholmsområdet, där avstånden är korta, finns inget som hindrar att man går med i den kommun man vill. Dock krävs en kunskap och erfarenhet av kommunen för att man ska vara till bästa nytta.

FRG-ansvariga i varje kommun erbjuder en grundkurs om ca 10 kvällar eller en långhelg. Här lär man sig bland annat grunderna i den kommunala beredskapen, första hjälpen och hjärt-lung-räddning, brandkunskap, livsmedels- och vattenhantering, mänsklig krishantering, vad en samhällskris är, hur FRG är organiserat och vilka uppdrag man kan få av kommunen. Dessutom bjuder man in viktiga kommunala tjänstemän för att informera om de aktuella kommunala utmaningarna och den riskanalys man gör i kommunen. Kursen avslutas med en övning. Efter kursen skriver man en överenskommelse med kommunen att vara beredd att ställa upp vid en kallelse från kommunen, när det sker en kommunal kris eller katastrof.

Förutom den nytta du utan tvekan kommer att göra i en kris, har du mycket stor nytta av kunskaperna för din egen del och kan sprida dessa vidare till din egen familj och ditt nätverk, så att fler människor förbereder sig och kan klara sig bra vid en katastrof.

För Sollentuna FRG tar du kontakt via info@frgsollentuna.se och kan läsa mer på https://www.facebook.com/frgsollentuna
http://www.frgsollentuna.se/