Ur Jubileumsboken

FRAMGÅNGS­FAKTORN

Redan 1955 gjorde lottakåren gemensam sak med Hemvärnet och Röda Korset och bildade en stiftelse för att ordna ett eget hus, Försvarsgården. 1957 stod huset på plats på Norrvikenleden 10. Prins Bertil invigde!

Kommunen står för marken, stiftelsen arrenderar den, men vi äger själva huset. Det var lottorna som lyckades komma över de före detta barackerna och så byggde vi tillsammans ihop dem till den gård det är idag.

Under alla 55 åren har det förstås hänt jättemycket. Flera gånger har oljepannan lagt av, och kommunen har stöttat med pengar till en ny. Röda Korset flyttade ut, Bilkåren flyttade in, och fem år senare ut igen. Hemvärnet i Sollentuna lades ner och de flyttade ut 2011, men istället har vi fått nya inneboende; FRO, Försvarsutbildarnas Hemvärnsförening, Dykklubben och under 2012 kommer Civilförsvarsföreningen också.

I mitten på 90-talet upptäckte vi lottor att golvet i vårt rum gungade betänk­ligt. Då vårt samarbete med Hemvärnet lokalt inte stod på topp och då vi träffat underbara killar från Haninge hemvärn på en ö i skärgården, upp­stod ett intressant samarbete – de la golv och kårledningen bjöd på mat och inte minst dryck – öl! Tyvärr har vi just de första dagarna 2012 fått riva upp vägg och golv i rummet igen på grund av en vattenskada från elementet. Lotta­rummet som alltid är välfyllt med bra-att-ha-saker är kanske inte rörigare än någonsin, det är ett trots allt ett normaltillstånd, men jobbigt nog med hyllor och prylar runtflyttade i rummet och angränsande rum.

Eftersom vi inför julmarknaderna samlar in saker att sälja har vi behov av ett lagerutrymme också. Sedan några år hyr vi av SollentunaHem ett källarförråd i Edsberg, som kan fyllas på under hela året. Men år 2012 hoppas vi kunna spara pengar, och inte minst ryggar, genom att få ta över en container på gården efter Hemvärnet, och alltså få ett stort lättarbetat förrådsutrymme vid Försvarsgården.

Inkomsterna som krävs för att hålla huset i skick har varit bidrag från Försvarsmakten, Sollentuna kommun och många helguthyrningar till fester. För det kostar att hålla ett hus, inte bara värme och el, gamla hus måste målas, tätas, hängrännor bytas med mera.

Över åren har oändligt många frivilliga timmar ägnats år vårt kära hus. I både sorg och glädje har vi frivilliga slitit med isolering, målning, lagning av diskmaskiner med mera.

Vi lottor är alltså inneboende i vårt eget hus, lägger 10 000 kronor till hyra sedan flera år, men många lottor bidrar förstås för mycket mer med att utan ersättning städa, måla, handla, hyra ut och tillsammans med de andra vårda huset med goda kontakter inom förvaltning och ekonomi. Idag har vi en fin och engagerad samling frivilliga som bjuder på tid, kontakter och engagemang, och lottorna som ytterst står bakom stiftelsen skulle inte klara sig utan alla de andra frivilliga intressenterna i huset. Vi har huset tillsammans.

För lottakåren vågar jag påstå att vi inte vore den framgångsrika, starka och stolta förening vi är utan vårt alldeles eget hus. Vi har en egen lokal, och vad vi än hittar på är vi trygga hemma i Försvarsgården!

Ingrid