Ur Jubileumsboken

Förord

Vad är det som gör att en del 70-åringar fortfarande är lika stolta, starka och spralliga? Jag tror det hänger ihop med en inneboende nyfikenhet, en vilja att prova på nya saker och ompröva gamla idéer. Att Sollentuna lottakår är just en sådan 70-åring vet vi som känner henne, fortfarande lika rask och äventyrslysten efter alla dessa år!

Det är en intressant läsning du har framför dig, för alla er som själva varit med i kåren ett tag kommer många gamla goda minnen att väckas till liv. Och ni som hör till andra kårer och föreningar kommer säkert att kunna hitta tips och inspiration till er egen verksamhet.

Det var nog lättare förr, då på 1940-talet, att värva nya lottor. Hotbilden var solklar, alla visste var fienden fanns och var beredda på ett anfall när som helst. Självklart skulle alla ställa upp för landet, det var snarare de som inte ville vara med som måste förklara varför. I dag har vi fred både i landet och omkring oss, ingen räknar med ett militärt hot. Så varför då gå med i en försvarsorganisation? Alltså blir en del av rekrytering ofta att först informera och upplysa om de hot och risker dagens samhälle kan utsättas för. Det kräver mer, men vi mår alla bra av utmaningar och att för oss själva ställa frågan ”vad är det vi gör och varför” för det gör att vi också funderar över om vi har rätt aktiviteter, inriktning och målsättning eller om det är dags att hitta nya vägar för att nå målet om en frivilligt engagerad resurs i samhället.

Men det är ju så vi alltid har gjort i Sollentuna! Hade det inte alltid funnits en sån vakenhet för samhällets behov och medlemmarnas intresse skulle det inte finnas så mycket att skriva om och framförallt – det skulle inte vara en så pigg och alert 70-åring vi hyllar.

Många fantastiska lottor som varit aktiva i kåren genom tiderna har bidragit till boken med personliga skildringar av sina minnen och upplevelser. På samma sätt som de satt sin personliga prägel i kårens historia gör skildring­arna boken till en personlig och familjär historik över en förening som fortsättningsvis är en väldigt viktig del av alla aktiva medlemmars liv.

Många rekryteringar, utbildningar, föredrag, resor, fester och andra äventyr har det blivit genom åren. Men det har också gjorts oerhört mycket jobb för att åstadkomma allt detta. Ibland när man står mitt i ett projekt och fixar och donar kan man känna att det inte leder någonvart, då är det viktigt att blicka tillbaka och se resultaten – all kunskap som förmedlats, alla lyckade rekryteringstillfällen, all gemenskap och glädje som upplevts. Och den beredskap vi fortfarande kan bidra med både lokalt i Sollentuna och för hela Sverige!

Till alla er som kämpat och slitit för att alla dessa aktiviteter skulle bli av, till alla er som deltagit och gjort mödan värd för arbetsmyrorna, till alla er som på olika sätt stöttat och hjälpt kåren och dess medlemmar under åren. Luta er tillbaka, njut av läsningen och kom ihåg att det är tack vare alla er som detta blev möjligt.

Lev väl,

Martina Lindgren
Kårchef.