Försvarsgårdstårta
aka herrgårdstårta

ca 12 bitar
Ugn 150 grader
30 min gräddtid
 

Ingredienser
BOTTEN:
100 g smör, rumstempererat
1,5 dl socker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

MARÄNG:
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
50 g mandelspån

FYLLNING:
3 dl vispgrädde
2 dl lemoncurd
1-2 burkar mandariner
 


Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 150oC. Klä en långpanna med bakplåtspapper, ca 30x40 cm.
  2. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i tager, Tillsätt mjölken och sist mjölet som blandats med bakpulvret. Vispa till en jämn smet.
  3. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret.
  4. Bred ut bottensmeten på den klädda plåten. Bred över marängen och strö på mandelspån.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa kakan med en stekspade eller liknande och låt kakan sedan kallna på pappret.
  6. Dela kakan i mitten. Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädde och mandarinerna.