Moraresan 2016

 

Lottaresan till Mora

Hela 15 glada lottor lyckades komma med tåget på centralen på fredagen den 18 november. Och 15 återkom på söndagen två dygn senare. Borttappad var dock Ulrika en kortare stund i Mora, när vi andra i två taxibilar trodde att hon var i den andra. Det var hon inte. Men det fanns väldigt snälla taxiförare som hämtade Ullis så hon kom ikapp!

Kultur direkt

Vår kårresa var fullspäckad med möten och events, och redan på fredagskvällen hade vi ordnat så Hemslöjden öppnade sin butik på Vasagatan. Kristina Karlsson och Gunilla Frost visade och berättade om Moradräkten och allt traditionellt slöjdande från bygden. Sedan fick vi shoppa loss efter tycke och smak innan te och macka väntade på hotellet.


Inte riktigt alla sov så gott den natten, men efter lite bytande av sängplatser blev kommande natt till allas belåtenhet. Izabellas polska samtal med hotellchefen Wojtek öppnade hans intresse för lottakåren, och Wojtek blev gladare och gladare i sina lottor för varje dag, och körde oss t o m i egen bil när stadens taxibilar inte räckte till!

Kris och säkerhet

På lördagsmorgonen var Madde tvungen att lämna oss för att delta i ombudskonferensen med Svenska lottakåren, men vi andra gjorde ett studiebesök på Mora brandkår, där brandkillarna, bland annat Anders Öberg och Stefan Glad, berättade med kompetens och glädje om sitt jobb. Där träffade vi också säkerhetssamordnaren Ola Abrahamsson i Mora stad som gav en bild av Moras utmaningar för kriser, och framför allt dammbrott och översvämningar är en verklig risk för staden. Vi träffade också några medlemmar i FRG, bland annat Mats Andersson, som just skulle göra ett omtag på sin värvning till FRG och försöka ordna fler till kommunen.

Historia

Efter en kort stund av egen shopping samlades vi på Underbara Korsnäsgården för brunch, innan vi skickade upp en ivrig grupp att ansluta på riksstämman medan vi andra gick till Zorngården för en guidad tur. Det var en jätteduktig guide, Margit Isaksson, och vi blev otroligt inspirerade av makarna Zorns arbete för bevarande av kulturarv och stöd i samhället till utsatta. Efter att ha hejat på skådespelarparet Brunnberg och Brost, som hade en ledig stund innan de skulle uppträda i en föreställning i närheten, åkte vi till Nusnäs. Det var en busslinje, men ingen buss, utan taxibilar som hämtade vid busshållplatsen. Det var där Ullis kom bort!
Vild shopping på Nils Olsson och jättekul att få se ur en kvinna satt och målade morahästarna avslutades med lite fika och taxi hem till Mora. Återigen avvek en nyfiken grupp till riksstämman för att följa den högtidliga invigningen och medaljutdelningen.

Samkväm

Till kvällen samlades vi alla i hotellets bar, gjorde en klassisk runda där alla berättade om sina lottaerfarenheter och bjöds på en välkommendrink av kåren. Middag med sång och skrål, vi var ensamma i restaurangen tack och lov.

Industri

På morgonen samlade Wojtek vårt bagage i receptionen och vi transporterade oss med taxi och Wojtek, några med Madde till riksstämman och vi andra till företaget Morakniven. Eva Holmquist som ordnat med de flesta studiebesök och kontakter i Mora hade trollat över all förväntan så att vi fick ett jätteproffsigt industribesök med info om produktionen och rundvandring i fabriken. Guiden Gunnel Mattsson Frost var underbart duktig. Tyvärr fick man inte fota där inne, men jag har inte glömt intrycken av alla robotar som for runt bland knivar och knivblad! Jätteroboten Gabriel var enastående.

Religion och sport!

Mora taxi kämpade hårt med alla våra resor och berättade om allt möjligt som värsta guiden också. Riktigt bra! Vi landade vid Mora kyrka, och deltog i högmässan till prästens förtjusning! Vi blev nästan dubbelt så många i kyrkan med oss! Kyrkan bjöd på kaffe och en kvinna i folkdräkt från Rättvik berättade om alla traditioner och kläddelar som används vid olika kyrkliga högtider och i vardagens fester.


Så promenerade vi till Vasaloppsmuseet, där alla riksstämmolottorna anslöt, och fick höra vd:n för Vasaloppet, Eva-Lena Frick, berätta om dess historia och hur de jobbar med funktionärer från alla idrottsföreningar i omgivningen. I år skulle de prova att ha rena volontärer, alltså inte knutna via föreningarna, för att få in lite andra kompetenser och personer.

Slutet gott

Slutligen fick vi lunch på närliggande restaurang och utan stress passade några på att hänga lite på ett kondis innan vi återigen gick till Hotell Siljan och hämtade våra väskor och hejade på Wojtek, och klev på tåget hemåt.

En riktigt rolig och trevlig resa tycker jag, men jag var ju med och planerade så andra får vittna!

Ingrid

Är helt nöjd med resan. Blir lika positivt överraskad vid varje resa över hur mycket ni kan och hinner ordna. Och hur ni lyckad att  få låsta dörrar att öppnas vilken tid på dygnet som helst för oss. Kul och intressant att få se och höra om Moraknivem, Vasamuseet och Zorngården. Följer med glädje med även på nästa resa. Sist men inte minst, så roligt att träffa alla man känner sen tidigare och få träffa nya trevlig lottorna. Stort tack till er som ordnat och fixat allt! Ni borde alla bli årets lottor!!!

Kram Anki

Tusen tack alla ni som arrangerade denna fantastiska resa!

Kram Stina

Tack för den välplanerade och roliga helgen!! Det var intressanta utflykter och jättetrevligt att umgås med er och lära känna er bättre.
Jag kände mig väldigt välkommen och ser fram emot nästa resa med er.
Kram!

Izabella


Ja stort tack för den trevliga resan förra veckan. Det syns verkligen att ni har gjort detta förut. Jag instämmer helt med Victoria och Maria om den gedigna arbete som ni har lagt ner verkligen märktes av.
Den enda nackdelen med resan tycker jag var maten på lördagskvällen med det är ju svårt att veta i förväg.

Nils

Det var en fantastisk välplanerad resa. Det märks att ni har gjort det förut! Det är verkligen imponerande att ni fick Hemslöjden att öppna extra för oss samt att få VD:n för Vasaloppet att slita sig från skidspåret!
Och besöket på Morakniv AB var en helt ny lärdom för mig, att de gjorde så många olika sorter och sådana mängder och med robotar! Jätteroligt!
Zorngården var också en höjdpunkt!
Den enda lilla kritik jag kan komma med är att, boka inte några fler familjerum med smal bäddsoffa! Vi får satsa på dubbelrum rakt av eller hellre logement i så fall.

Maria

Stort tack till er alla som planerade denna resa. Resan var fantastisk och alla besök/utflykter var jätte intressanta och jag är sååå tacksam att fått uppleva allt.
Vi satt alla på lördagkvällen och berättade vad vi tyckte var bäst den dagen och det blev olika svar.
När vi satt på tåget hem funderade jag på helgen och vad var bäst på hela resan och kom fram till en sak som toppade alla besök och utflykter, Ni.
Ni är ett otroligt underbart gäng i Sollentuna Lottakår och jag är så glad att jag hittade Er och fick vara med på denna roliga resa.
Kram

Victoria


Kommentar?