smaklig spis - varmt

Makaroner med smak

Snabbmakaroner
Soppa i pulverform eller på burk.

Mät upp vattnet för soppan. Koka upp och tillsätt makaronerna efter cirka fem minuter. Koka tre minuter till. Med minestrone- eller mexicanasoppa blir det en god och enkel rätt.

Nudlar med bacon (2 pers)

Koka nudlarna. Skär ett paket bacon i mindre bitar och stek tillsammans med ett äpple (skuret i små tärningar eller grovt rivet). Blanda i 2 dl creme fraiche. Eventuellt salt och peppar. Häll blandningen över nudlarna. Serveras med skivad gurka och tomat.

Pinnbröd i panna

3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 rågad tesked bakpulver med 1,5 dl vatten

Blanda ingredienserna och knåda till en deg. Om du blandar i en plastpåse slipper du kletet! Platta till tunna klickar och grädda i stekpanna några minuter på var sida.

Paj utan ugn (4-6 pers)

Pajdeg: ca 10 st (2½ dl) Digestivekex
2 msk socker
75 gram smör eller margarin
Fyllning: bär eller frukt, t ex äpplen.

Krossa kexen fint och blanda med sockret i en skål. Tillsätt rumsvarmt matfett i en låg pajform eller annan form cirka 22 cm i diameter. Tryck ut degen i botten och runt kanterna. Ställ formen kallt. Lägg på bären/frukten. Låt stå kallt en stund.

Potatissoppa

1 buljongtärning
6 skivade potatisar
2 skivade gula lökar
2 skivade morötter
2 liter vatten

Koka 20-30 minuter

Matrecept för krissituationer

Vid en krissituation gäller det att få i sig tillräckligt med energi för att orka, samtidigt som man ibland behöver tillaga maten utan tillgång till elspis. Snabbris, makaroner och nudlar kompletterade med kött- och grönsakskonserver mättar bra. Men i längden kan det vara gott med lite variation. Variera gärna kryddningen för att få en spännande asiatiskt/sydamerikansk touche eller liknande. Tillred på spritkök, gasolkök eller utomhus över öppen eld, grill, Muurikkahäll, wokpanna eller vad du har att tillgå.
Obs! Viktigt med mycket god ventilation på grund av kolosförgiftning.
Här följer några tips på enkla, snabba och goda rätter att ta till: