smaklig spis - bakat

Johannas hallontårta

ca 10-12 bitar, 175o

Ingredienser:
Bottnar

4 stora ägg
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Kräm
2 dl kaffegrädde/matlagningsgrädde
2 äggulor
4 tsk socker
1 msk maizena/potatismjöl
100 g rumsvarmt smör

Fyllning
0,5 l hallon
2 dl socker

Garnering
0,5-0,75 l hallon
2,5 dl röd saft
1 msk citronsaft
3 blad gelatin

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175o. Smöra och bröa en kakform (ej springform).

Vispa ihop ägg och socker i en bunke. Rör ner vetemjöl och bakpulver och rör smeten slät. Häll upp i den bröade formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min. Låt kakan svalna.

Blanda ihop allt utom smöret i en kastrull. Låt allt sjuda upp under omrörning tills den börjar tjockna. Låt krämen kallna. När den är nästan kall rörs det rumsvarma smöret ner.
Mosa/rör ihop hallon och socker till fyllningen.

Dela kakan i tre jämntjocka bottnar. Diska och torka ur kakformen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Blanda till saften så den smakar bra. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem (exvis i en kopp i micron) och rör ner i saften.

När gelén börjar stelna häll den i botten på kakformen. Strö ut fina hallon i gelén (om du använder frysta stelar den fortare). Lägg i kakans toppskiva och pressa lätt. Bre ut smörkrämen över kakan och lägg i mittenskivan. Bre därefter ut hallonmoset och lägg sist på botten. Täck tårtan och ställ in i kylen så att den stelnar ordentligt. Ju längre den står ju saftigare blir tårtan.

När det är dags för servering, skrapa med en kniv mellan tårtan och formkanten och doppa formen en kort stund i hett vatten så lossnar gelén lättare. Vänd upp kakan direkt på tårtfatet.

Lycka till Monika H