Elva förväntansfulla lottor stod i duggregnet på Strömkajen och väntade på Waxholmsbåten Vånö tidigt lördag morgon den 19 augusti 2017. Det var dags för årets Gladhelg vars mål i år var skärgårdsön Möja i de yttre havsbanden.
Vi hade gott om plats på båten och kunde sitta tillsammans med fin utsikt över skärgården. Ulrika delade ut ett roligt bingospel med bilder på olika sannolika ting längs båtresan som vi skulle leta efter. Vi hade varsin spelplan med lite olika motivbilder typ, brandbåt, katamaran, polisbåt, fiskare, bensinbrygga, båtvarv och mycket annat. Det mesta av motiven lyckades vi pricka in!
Båtresan tog över tre timmar så lite medhavd lunch smakade gott. Vi hade en fin resa i lugnt väder och solen tittade fram lagom till att vi ankom Långviks brygga på norra Möja. På bryggan stod våra fina kårchefer Monika och Madde samt vår lottavän Nils och tog emot oss.
Solen tittade fram nu och lyste på oss hela helgen! Vi promenerade en kortare sträcka upp till Möja Gästhem där vi skulle bo i sovsal. Vi var själva i hela huset som varit en skola. Härlig byggnad med högt i tak och stora salar. Madde påstod att Vita frun bodde på vinden.
Ingen rast och ingen ro utan bara lämna våra väskor för fortsatt promenad längs ”huvudgatan”. Enstaka bilar passerade oss men desto fler fyrhjulingar. Det finns några bilar som är dittransporterade på lastbåt, då det inte finns någon bilfärja, bara passagerarbåtar.
Vårt första stopp var att besöka skärgårdskonstnären Roland Svenssons museum, vackert beläget intill havet med bedårande utsikt mot havsbandet. Rolands Svensson målade skärgårdsmotiv under alla årstider. Tror många sett det motiv som finns på julkort eller frimärke. En ångbåt stannar i isen och släpper av passagerare . Förr kunde inte Waxholmsbåtarna gå in till passagerarbryggorna vintertid då isen var för tjock. Utanför dukade kårcheferna upp en härlig fikameny som vi glatt mumsade i oss!
Promenaden fortsatte söderut mot byn Berg, det största samhället på ön. På vägen passerade vi en strutsfarm!
I byn Berg finns ett hembygdsmuseum som vi bokat tid på. Ett gammalt timrat hus med inredning från 1800-tal. Guiden var en pensionerad pigg Möjabo som berättade mycket om Möjas historia och livet i dag. Finns ca 250-300 fast boende på ön och en grundskola med elever från åk 1-9.
Möjagubbarna – d v s jordgubbar var en stor inkomstkälla förr, men sedan besprutning förbjöds blev skördarna så små att det inte gick att driva jordgubbsodling längre. Allt skedde på friland och vi kunde ana att flera ängar som vi passerade varit jordgubbsland förr. Då fanns t o m en speciell jordgubbsbåt som hämtade skörden på morgonen för att skeppa in till handlare i stan. Alla var engagerade i jordgubbarna på den tiden och de plockades direkt efter gryningen.
Sista förbokade besök i Berg var på brandstationen där Möja räddmingsvärn huserar. En liten lada intill vattnet som innehöll en mindre brandbil, en större släpvagn med långa brandslangar och annan brandutrustning. Deras område var i princip över hela norra skärgården då de hade tillgång till flera båtar vilket inte andra skärgårdsbrandkårer har. De samarbetar med Sjöräddningen och Sjöräddningssällskapet som hade en större båt tillgänglig. Stationen bemannas av Möja räddningskår, det vill säga som är frivilligt anställda fast boende på ön med andra sysslor. Den består av 23 män och kvinnor, ofta fruarna. Duktiga människor som blir lite styvmodersbehandlade av Stockholms Brandförsvar. T ex har de begärt att få en motorsåg som de ännu inte sett till då det alltid heter att det inte finns pengar. Man kan tycka att det är en självklarhet och inte särskilt mycket pengar heller att köpa in en motorsåg till dem. Kent som vår brandguide hette skjutsade sedan hem oss på fyrhjuling med prärievagn! Nästan alla fick plats!
Som alltid på våra gladhelger så förser Monika oss med fantastiskt god mat. Men innan alla hjälptes åt med matförberedelserna var det femkamp i lag om två per lag.
Vi hade ett vinnande team som tog många priser, Muschi och Christina Axmark. Monika hade skaffat massvis av priser så man kunde både vinna på deltävlingar och hela tävlingar. Kul och uppmuntrande!
Trevlig middag med både förrätt, huvudrätt och efterrätt med sång och glad lottastämning. Vår glada lotta, Helén, tillika FRG ansvarig var vår grillmästare och det med bravur!
Glada och trötta stöp vi i säng före midnatt. Först var vi ute och beundrade den perfekta stjärnhimmelen med både stjärnfall och passerande satelliter. Det var helt magiskt! Tidigt uppvaknande! Finns alltid några morgonpigga och några morgontrötta. Lite svår kombo.
Några av de morgonpigga tog ett morgon dopp i en intilliggande sjö.
Efter frukost blev det en tipspromenad med en bra blandning av frågor som samtidigt gav lite lärdomar. Vi fortsatte vårt digra program med en intressant föreläsning av Stina. Vi satt ute i solskenet och njöt samtidigt av sensommarvärmen. Stina är polisbefäl på Farstapolisen och berättade om det hon gör och det hon hade gjort som polis under sin 19-åriga karriär. Hon berättade också om polisens olika uppdrag som var mycket intressant för oss andra laglydiga lottor. Vi har ytterligare en lotta inom polisen. Sonja som också är FRG ansvarig i Sollentuna kommun. Hon får berätta för oss nästa år om vad hon gör!
Dags för lunch! Om man inte vill delta i våra aktiviteter så kan man i alla fall komma på vår Gladhelg för matens skull! Monikas inlagda sill var gudomlig liksom hennes lax under täcke! Fanns många goda rätter över helgen men det går inte att kommentera alla. Fikabrödet inte minst var också fantastiskt! Bakat på plats så snacka om färskt!
Hemfärden förberedes genom gemensam städning innan vi gick ner till båten där somliga tog ett nakendopp till intilliggande segelbåts skeppares lycka! Båten kom enligt tidtabell och vi kunde nu sitta ute i solen genom vår vackra skärgård.
En underbar skärgårdshelg fullproppad med både nya kunskaper, lekar, god mat och motion. Ett jättestort tack till arrangörerna: Monika, Madde, Ulrika, Anki och Nils. Ni är fantastiska!
Maria Avellán
BINGO: Annette Westin
SKATTJAKT: Stina Alexius och Annette Westin
TIPSRUNDAN:
utslagsfråga: Muschi Lundberg
trea: Christina Axmark 8 rätt
tvåa: Muschi Lundberg 9 rätt
vinnare: Madeleine Hult 12 rätt
FEMKAMP:
Totalt: placeringspoäng: 21. Muschi Lundberg och Christina Axmark
Kasta sten: 28 poäng - Stina Alexius och Karin Hallstensson
Plocka ärtor: 50 ärtor - Stina Alexius och Karin Hallstensson
Riva remsa: 300 cm - Muschi Lundberg och Christina Axmark
Minnestest: 16 saker - Maria Avellan och Helen Westman samt Stina Alexius och Karin Hallstensson
Kasta ägg: 22 omgångar - Muschi Lundberg och Christina Axmark
Har du frågor? Maila oss på sollentuna@svenskalottakaren.se