When I get older...

…I will be stronger, they call it freedom…. Jag och en kompis samlar på tanter, vi kallar dem självklara tanter för de verkar alltid lika trygga och starka i sin roll oavsett vad de gör eller var de är. När vi själva känner oss osäkra eller nervösa visualiserar vi en ”självklar tant” och föreställer oss att vi är lika trygga och säkra i situationen.
En mogen och trygg tant som jubilerar i år är Sollentuna kommun. Om någon skulle fråga mig om hur gammalt Sollentuna är skulle jag nog berätta om vikingatida gårdar och Kung Agnes hög, kyrkan med anor från 1100-talet… Men då tänker jag på sollentunabygden, hur långt tillbaka vi människor lämnat kulturspår efter oss i området, det är mer en hembygdsgrej och stoltheten över att något är gammalt och traditionsrikt. Men nu är det kommunen Sollentuna som fyller 150 år och det är också ganska speciellt med en kommun som till sitt geografiska område ser ut nästan precis som den gjorde vid tiden för den stora kommunreformen 1863.

Kommunen är en administrativ företeelse och på så sätt lite torrare och tråkigare än hembygd som är mer personligt och har lite mer utrymme för historisk romantik. Men kommunen är väldigt viktig för oss, inte bara för att den ansvarar för t ex skola och omsorg, det är ju också kommunen som har ansvaret när det krisar till sig. Störtar ett plan eller ett tåg spårar ur i Sollentuna så är det vår kommun som får ta hand om eländet. Och då kan det behövas många duktiga och beredda frivilliga som kan rycka in och hjälpa till där det behövs. Och i det här fallet är jag dubbelstolt över att bo i Sollentuna. Jag är stolt över att vi är så många lottor som tar vårt ansvar och utbildar oss för att kunna hjälpa till om det behövs. Och jag är stolt över att Sollentuna är en självklar tant som vågar säga att hon kommer att behöva och vilja ta emot hjälp av frivilliga resurser när det krisar till sig. För det krävs också en inre mognad och självständighet för att våga säga vilka brister man har, vad man behöver hjälp med. Till hösten startar en ny FRG-utbildning och om du inte redan gått den så rekommenderar jag dig verkligen att gå den för att som lotta kunna hjälpa till att hantera både små och stora kriser i vårt närområde.

Men nu står sommaren för dörren, jag hoppas den blir varm och skön med massor av sol över er alla!

Lev väl, Martina