”Vad ska du göra i sommar?”

”Vill du åka till Gotland i sommar?” Det var den allra första frågan som jag fick i min kontakt med lottakåren. Jag var 17 år gammal, det var mitten av 80-talet och en informationslotta kom till skolan i värvningssyfte. Ja, visst varför inte åka till Gotland, frågade sig jag och min kompis Ulrika. Men först skulle vi göra en helg AFU, föregångaren till TFU. Det skedde i en stugby, en kall helg i mars. När vi kom dit blev jag och Ulrika hänvisade upp på ett öppet lastbilsflak där vi under fallande snöflingor själva fick leta i säckar efter uniformskläder. Det som fanns var en grå modell med midjekort jacka och båtmössa. Som vi frös den helgen! De andra i kursen hade m/59 med en tillhörande varm vindrock som de snällt lånade ut en stund till oss emellanåt.
Att jag inte gav upp där och då är jag förstås glad över. Den första kursen på Gotland följdes av många fler och när den allra sista armélottaskolan genomfördes i Visby var jag själv instruktör i sambandstjänst.

Mina år som lotta har hittills varit fantastiskt roliga. Jag har lärt mig nya saker och varit på många olika platser, från Ystad i söder till Boden i norr. Jag har fått flyga helikopter, åka patrullbåt och stridsfordon. Framför allt har jag fått många vänner över hela landet.

I dag ser vårt försvar annorlunda ut och lottakårens uppgifter är inte desamma som i mitten av 80-talet. Men vårt uppdrag är lika viktigt och det vi som lotta kan bidra med är till gagn för såväl vårt land och våra medmänniskor som för oss själva.
En tillbakablick och reflektion med

varma hälsningar från Christina Turesson i Norrköping,
Sollentunamedlem sedan 1993