Vad får skrivas på nätet?

I personuppgiftslagen finns det inga speciella regler som gäller vid publicering av personuppgifter på internet. Lite förenklat är det tillåtet att publicera text och bild om någon annan person så länge man inte gör det på ett sätt som är kränkande.
Känsliga personuppgifter, exempelvis etnisk tillhörighet, religiös övertygelse, medlemskap i fackförening och uppgifter om hälsa och sexualitet får normalt inte publiceras, utan att den som det handlar om har godkänt det.

I personuppgiftslagen finns det också ett undantag som gör att uppgifter som kan kännas kränkande för den utpekade ändå kan publiceras utan att det bryter mot lagen. Det här undantaget gäller om publiceringen sker för journalistiska ändamål.
Om webbplatsen eller personen som skrivit något kränkande gör det för att informera eller väcka debatt i en viss fråga så kan Datainspektionen bedöma att publiceringen sker för journalistiska ändamål.

Den som skrivit texten behöver inte vara journalist utan även privatpersoner kan skriva saker för ett journalistiskt syfte.

Om du blivit kränkt
Hör i första hand av dig till den som skrivit texten eller lagt upp bilden. Kanske var det bara ett misstag. Hör annars av dig till den som äger webbplatsen och be att de tar bort uppgifterna och eventuellt stänger av personen.

Om du vill rapportera ett klagomål till en sajt är det ofta enklast att göra det via mejl. På sociala sajter finns ofta en speciell e-postadress dit man kan skicka klagomål, ofta heter den abuse@sajtensnamn.se eller support@sajtensnamn.se. Tänk på att ange:

när det inträffade
vad som skrivits
var på sajten (klistra gärna in länken till texten eller bilden).
Om det gäller ett inlägg i ett forum så kan det vara bra att skriva i vilken forumtråd och på vilket sidnummer som den taskiga texten eller bilden finns.

Facebook
På Facebook finns det gott om information om vilka regler som gäller. Du kan ofta anmäla inlägg och bilder som är oschyssta direkt där de är genom länken Anmäl.

Youtube
Det enklaste sättet att klaga på Youtube är att flagga en film som olämplig. För att göra det klickar du på länken Flagga som syns under videoklippet. För att kunna rapportera en film måste man vara registrerad användare på Youtube.

TIPS:
Om du vill veta mer om detta finns information på Kränkt.se
Datainspektionens speciella hemsida för dessa frågor.

Undvik facerapes
Det bästa sättet att undvika facerapes är att låsa datorn när man lämnar den, även om man bara går iväg en kort stund. Har du en dator med Windows trycker du bara på tangenterna Ctrl-Alt-Delete och klickar på menyvalet Lås datorn så är den låst. (Vi behöver väl inte tala om att du ALDRIG ska lämna ut lösenord till andra, eller hur?)

Du kan använda en skärmsläckare som automatiskt låser datorn om den inte använts på en viss tid. Högerklicka på en tom del av skrivbordet på din dator och välj Egenskaper/Anpassa. Klicka på valet Skärmsläckare. Välj vilken skärmsläckare du vill använda, välj efter hur lång tid som den ska aktiveras och se till att kryssa för rutan ”Återvänd till inloggningsskärmen”. Välj gärna att den ska aktiveras efter bara några minuter, så höjer du säkerheten.

Facebook har funktioner som förbättrar säkerheten men du måste aktivera dem själv. Du kan få meddelande via sms eller mejl när en dator eller mobil loggar in på ditt Facebook-konto, du kan se när senaste inloggning skedde, och framför allt, du kan logga ur andra datorer. Är du hemma, och kommer på att du fortfarande är inloggad på Facebook på skoldatorn, så kan du alltså logga ur skoldatorn hem­ifrån.
Tänk på att Facebook ibland ändrar hur du kan göra inställningar och vilka funktioner som finns. Så ta för vana att ibland gå in och kolla.

ORDLISTA
Facerape är när någon går in på en annan persons Facebook-konto och skriver nåt taskigt eller ”roligt” i den personens namn.
Personuppgift är all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet. Exempel på personuppgift är personnummer, foto som publiceras på internet (om man ser vem bilden föreställer) och namn om man kan förstå vem man menar, det kan ju finnas många som heter Kalle Johansson. Skriver man ”Kalle Johansson i Nv3a på Tallkotteskolan” blir det en personuppgift.Undvik att kränka andra
På internet uttrycker man sig ofta i text utan att se de personer man kommunicerar med. Att vi inte ser de andras kroppsspråk och minspel eller hör deras röstläge gör risken större för att något vi skriver missuppfattas eller att vi själva missuppfattar någon annans kommentarer.

Att använda smileys är ett bra sätt att visa att du är glad, ledsen eller att du skojar när du skriver.

Ett annat bra tips är att aldrig säga något på nätet som du inte skulle säga ansikte mot ansikte till personen du ”pratar” med eller om.

Om du skickar bilder till någon eller publicerar på en blogg eller community, så tänk på att inte skicka bild som du tror att mottagaren inte tycker om. En bild som verkar rolig för dig kan kännas elak och taskig för någon annan. Tänk också på hur svårt det kan vara att få bort en bild från nätet, ifall du råkat lägga ut en bild som någon annan blivit ledsen för.

KÄLLA: Kränkt.se, Datainspektionen.se