Vad är likheten...

.. mellan Sollentuna lottakår och Ulrik Munther?!
Jo, båda var i Norrtälje den 9 juni 2012 och båda blev lika väl mottagna av staden och de halsstarriga rospiggarna.

Regnet öste ner när vi åkte i den överfulla bussen ut till Norrtälje och hade jag inte varit så övertygad om att Ulrika & co alltid ordnar minnesvärda utflykter så hade jag nog vänt. Vi satt och balanserade i trappan på dubbeldäckaren som körde längs motorvägen i full fart! Lite faror måste man utsätta sig för så inte livet blir segdraget….

Dagen i Norrtälje inleddes med en guidning av Roslagsambassadören Michael Blum i den gamla delen av stan, en helt underbar stadsdel som döljer sig bakom de nybyggda affärskvarteren. Fakta, sång, musik och ett antal hårresande historier mixades till en livlig och rolig historisk vandring från 1500-talet fram till i dag.

Efter lunch och traditionsenlig lotta-shopping i expressfart (något nytt klädesplagg eller inredningsdetalj hade vi nog alla med oss hem) traskade vi iväg till dagens andra stora programpunkt – Besöket på Pythagoras industrimuseum. Jag blev helt såld! Tänk er Skansen, men industrialism istället för bondesamhälle och allt är äkta vara, på riktigt, i sin ursprungliga miljö!!! Pythagoras är en genuin fabriksmiljö från förra seklets början som är oförändrad sedan siste arbetaren lämnade fabriken. Doften av järn och olja vilar fortfarande över lokalen där svarvar och fräsmaskiner snurrar, remtransmissionen i taket smattrar och tändkulemotorerna i fabrikshallen dunkade under visningen. Att de som jobbar på Pythagoras industrimuseum älskar sin verksamhet kan ingen undgå, den kunnighet och engagemang som alla visade var fantastisk och man blev glad bara av att se och höra dem!

Och hur gick det för Ulrik då? Ja han drog till sig alla unga tjejer som likt flugor drogs till den lilla godbiten som uppträdde i stadsparken. Inte en endaste liten Sollentunalotta fick han träffa för efter museet nöjde vi oss inte med något mindre än de jättestora godbitarna som serverades på Café Hörnan.

Martina