”Våren kommer visslande,

med långa lätta steg...” I skrivande stund är det -19 grader och snötäcket vilar fortfarande nytt och fräscht över bygden. Vintern kom sent i år, och även om jag inte är passionerat förtjust i snö och iskyla så är jag ändå glad. För jag älskar ju våren! Jag samlar vårtecken med en ivern hos en inbiten filatelist; det första fågelkvittret i januari, dagarna som blir längre, snödropparna som brukar titta fram i februari, dagsmejan i mars...
Kanske är det samma känsla som får våra grönklädda vänner att vakna upp och krypa fram ur sina varma bon i stugorna när våren närmar sig? Plötsligt blir det full fart igen när de börjar planera för sommarens övningar, kurser och läger och det låter så härligt med kamratskapen, äventyren, och de roliga historierna som blir följden av diverse små fadäser i lägerlivet. Och det behövs alltid fler! Det finns plats för fler i gemenskapen och nu är hög tid att planera in och anmäla till sommarkurserna.

I år satser Lottorna extra mycket på att värva fler fältkockar. En gammal välbeprövad sanning är att med glada magar klarar vi av det mesta, vare sig lede fi gestaltas av främmande makt eller ett osedvanligt knepigt vardagspussel vi försöker få ihop. En annan sanning är att vi kvinnor är praktiska och vardagssmarta och när vi skall bestämma oss för att göra eller köpa något nytt tänker vi först ”vilken nytta har jag av det här, på hur många sätt kan jag utnyttja det?” Att kunna laga bra och god mat och dessutom ha stor kunskap om matvaror, hygien, alternativa metoder, kunna göra lagom mycket... är till stor hjälp i vardagslivet. Det är inte bara i skogen fältkockens kunskaper kommer till nytta, lika bra är den hemma i köket, i planeringen av barnens lägerskolor, under en kris i det civila samhället och inte minst när man skall ta ställning till ytterligare en modediet som någon känd person lanserar med buller å bång. Ju mer du själv kan, desto bättre kan du själv styra dina beslut, din vardag och ditt liv!

Hoppas ni får många vackra vinterdagar med massor av solljus och tecken på en annalkande vår. Och glöm inte att njuta av de små, lyckliga stunderna i vardagscirkusen!

Lev väl,

Martina


PS. Min ”theme-song” i dag är det kanske många som inte hört, den heter Om Våren och spelas av den finlandssvenska duon Sås och Kopp.