Vännernas positiva afton

Positivspelaren Jan-Evert Olbrink, tidigare hemvärnschef i Järfälla, numera hemvärnsveteran, var vidtalad att komma och kåsera och spela på SLKVs kårafton. Ett smakprov på hans musik fick vi redan tidigare i år på Solhjulets dag.
Men nu fick vi mycket mer och dessutom annat därtill. Vi fick en fängslande tillbakablick på mänsklighetens lust att musicera. Ingen av de närvarande 14 personerna svarade rätt på Jan-Everts fråga när man började spela musik med orgelliknande instrument; svaret var att det var redan 200 f Kr som man i Alexandria hade konstruerat ett Pip & Vindverk. Kunskapen kom till Grekland men försvann sedan och först på 700-talet e Kr kom orgelspel igång i Europa, i kyrkor och kloster. 1502 spelas musik på stiftvals. Musiken i äldre positiv kom genom ett system med en vals med spikar vilka öppnade och stängde rör varigenom luft blåstes mekaniskt och resultatet blev positiv-musik. Numera har man ett pappersband – som man använde i vävstolar (se jaquarderna i Almgrens sidenväveri i Stockholm), samma system som hålkorten i tidiga datorer. Efter att ha fått höra musik från olika tidsperioder, så fick vi beundra insidan och prova själva – Ewa Wasshem var den modiga som vågade - och hon lyckades!

Jan-Evert hade med sig två positiv, ett äldre och ett tillverkat så sent som i år. Så vi fick höra musik med hjälp av såväl spikvals som av en perforerad pappersrulle. Förutom det musikaliska konstverket så var båda positivens utsidor dekorerade med fin intarsia, extra fin och med skön bild på den äldre modellen.

Förutom denna andliga spis fick vi lekamlig spis i form av Soldatens ärtsoppa och våfflor med vispgrädde och sylt. Såväl själ som kropp blev mycket väl tillgodosedda denna kårafton.

Lite extra kunskap från Wikipedia: Ett positiv är en orgel med vevanordning. Orgel är ett blåsinstrument med pipor ordnade i stämmor med mekanisk lufttillförsel.

Lite bilder med ljud kan beses på Jan-Everts hemsida www.positivspel.com.

Brita Ågren, SLKV