Svenska gängen

Hells Angels Motorcycle Club
mer känd som enbart Hells Angels, räknas i många länder som en kriminell mc-klubb. Dock är det i Sverige, på grund av den lagstadgade föreningsfriheten, förbjudet att klassa organisationer som kriminella.

Organisationen startades i USA efter andra världskriget och finns idag spridd över hela världen. Gemensamt för medlemmarna är intresset för motorcyklar av märket Harley-Davidson och en alternativ livsstil. Många medlemmar förekommer i en rad olika kriminella sammanhang såsom utpressning, narkotikahandel samt beskyddarverksamhet och det är vanligt att medlemmarna är kriminellt belastade. Även i Sverige är majoriteten av medlemmarna straffade för brott. Hells Angels är en så kallad ”ryggmärkesklubb”, en motorcykelklubb där medlemmarna bär västar med iögonfallande märken på ryggen. Västen har klubbens logotyp samt hemklubbens ”färger” eller logotyp.

Hells Angels har medlemsavdelningar i 34 länder, prospects och hangarounds runt hela världen. I Sverige finns Hells Angels representerade i åtta städer, med tre avdelningar i Stockholm. De finns i Malmö, Helsingborg, Stockholm, Göteborg, Karlstad, Eskilstuna, Luleå, Uppsala och Norrköping. Utöver detta finns avdelningarna East side och Capital City (båda i Stockholm) och Goth Town (Göteborg).

Namnet Hells Angels kommer troligen från en amerikansk bombskvadron (303:e) från andra världskriget som stred i Fjärran Östern, och som kallade sig ”Hell’s Angels”. De hade också en logotyp med ett flygande kranium. Apostrofen har sedan plockats bort med förklaringen att ordet ”hell” inte ska skrivas i singularis eftersom helvetet finns i många olika former. De första medlemmarna var – enligt sägnen – krigsveteraner som bytte ut sina flygplan mot motorcyklar.

Hells Angels etablerades i Sverige när den före detta bilklubben Dirty Dräggels i Djurslöv i Staffanstorps kommun utanför Malmö utsågs till officiellt Hells Angels-kapitel den 27 februari 1993. Klubbens önskan att bli en del av organisationen hade då i flera år satt prägel på den så kallade biker-kulturen i Malmö och Sverige.

Så småningom klev Thomas Möller fram som talesman för klubben, först som vice president och sedan som president. Med en erkänt skicklig mediestrategi arbetade han för att ändra bilden av ett gäng kriminella våldsmän och istället måla upp en bild av en resonabel och rättvis, om än hårdför, grupp mc-åkare. Bland annat bjöd han in pressen till sitt bröllop med dottern till en polisman i Malmö och ställde upp i flera tv-program.

Bandidos MC
är en internationell kriminell motorcykelklubb som grundades i Texas 1966. Bandidos slogan är: ”We are the people our parents warned us about” (eng. ”Vi är personerna våra föräldrar varnade oss för”). Klubbens färger är ”Red and Gold” (eng. ”Rött och Guld”). Klubbens färger misstolkas ofta till rött och gult.

Bandidos är en så kallad enprocentklubb, vilket syftar på ett uttalande från American Motorcyclist Association om att 99 procent av motorcyklisterna är laglydiga, medan en procent inte är det. I Sverige etablerades Bandidos när Helsingborgsklubben Morbids MC 1994 utsågs till så kallat hangaround chapter till Bandidos, och sedan blev fullvärdig avdelning 1995. Denna anslutning bidrog till att utlösa det nordiska mc-kriget. Idag finns klubben etablerad i Karlstad, Helsingborg, Halmstad, Göteborg, Stockholm,Västerås, Örebro, Borås, Säffle, Borlänge och Nomads. Avdelningen Nomads, är inte knuten till någon speciell ort men dess ledare är ursprungligen från Halmstad. Moderklubb är avdelningen i Helsingborg som också anses ha högst status i Sverige. Bandidos medlemmar har varit inblandade i otaliga brutala våldsdåd. Ofta utförs det kriminella grovjobbet av supporterklubben X-team.

Black cobra
är ett av de största kriminella nätverken i Danmark. Gänget finns representerat i de flesta större danska städer och har ca 600 medlemmar. Enligt svensk polis har organisationen också etablerat sig i Sverige, främst i Malmö med ett tjugotal medlemmar, men också i Stockholmsförorterna Tensta, Rågsved, Hagsätra, Rinkeby, Skärholmen och Rissne, de har även etablerat sig i Eskilstuna. Organisationen har också en supporteravdelning som heter Black Scorpions. Enligt svensk och dansk polis ägnar sig Black Cobra bland annat åt narkotika­handel, utpressning och vapenbrott. Polisen beskriver Black Cobra som ett löst sammansatt nätverk med starka ledarfigurer. Personer verksamma inom bilhandel och i byggbranschen har varit särskilt utsatta för utpressning från Black Cobra. Black Cobras medlemmar bär svartvita tröjor med ett emblem på ryggen föreställande en kobra i anfallsställning.

Brödraskapet
är en organisation som bildades den 27 maj 1995 av intagna på kriminalvårdsanstalten Kumla. Polisen i Sverige anser att Brödraskapet uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet.

1993 avskaffades halvtidsfrigivningen inom kriminalvården och strängare regler infördes för permissioner och annat som berörde de intagnas vardag. Detta ökade trycket på kriminalvården och skapade ett hårdare klimat, framför allt på de stora anstalterna som Kumla, Hall och Tidaholm.

En del av de värsta fångarna försökte sätta sig upp mot det nya systemet, vilket ledde till ökat antal konfrontationer mellan personal och intagna. Bland annat utbröt svåra oroligheter på Tidaholmsanstalten sommaren 1994 och delar av anstalten brändes ner av fångarna. En del av ledarna för upploppet på Tidaholm återfanns senare bland de första Brödraskapet-medlemmarna. Kriminalvårdens svar på de intagnas agerande blev långa isoleringstider, omplaceringar och senarelagda frigivningar. Vid årsskiftet 1994/95 började en grupp av mycket svårhanterliga fångar på Kumlafängelset organisera sig och på våren 1995 bildade de Sveriges första fängelsegäng, ”Brödraskapet” (BSK). En av initiativtagarna och organisationens förste ledare var Daniel Fitzpatrick, dömd till åtta års fängelse för ett värdetransport­rån i Stockholm 1992. BSK rekryterade några av den tidens värsta och mest kända kriminella individer. Medlemmarna var dömda för grova rån, grova narkotikabrott, mord, dråp, mordförsök på poliser med mera. Kraven på medlemmarna var bland annat att de skulle sitta på någon av de stora riksanstalterna och vägra att lämna urinprov eller delta i behandlingsprogram. De var också tvungna att visa papper på att de inte hade tjallat.

Kriminalvården isolerade och förflyttade BSK-medlemmarna, men effekten av detta blev i stället att organisationen spreds till andra anstalter. Brödraskapet har avdelningar i Göteborg, Stockholm, Västerås, Kristianstad, Uddevalla och Malmö.

Original Gangsters
Med förkortning OG, är ett assyriskt/syrianskt kriminellt gäng med bas i Göteborg som också har medlemmar i bland annat Stockholm, Halmstad, Borås, Jönköping, Södertälje och Malmö. Ledare och grundare av verksamheten är Denho Acar som tituleras ”Europa-president” medan ”Sverige-president” är Çetin Nuay. Antalet medlemmar är osäkert: gängets egna uppgifter på ett hundratal aktiva tillbakavisades i februari 2009 av polisen.

Naserligan
efter Naser Dzeljilji, är ett löst sammansatt kriminellt nätverk i Västsverige. Polisen anser att nätverket tjänat sina pengar på narkotika, spelautomater och beskyddarverksamhet. Flera personer i nätverket är dömda för mord och andra grova brott och de misstänks för inblandning i väpnat rån, utpressning, bedrägeri och våldsbrott. Flera medlemmar är efterlysta av Interpol. Nätverket kontrollerar också flera krogar och restauranger i Göteborg.

Uppsalamaffian
låg bakom flera uppmärksammade grova brott i början av 1990-talet. Man skall ha sysslat med bedrägeri och illegal inkassoverksamhet. Bland annat försökte gruppen svindla bankgirocentralen på 22 miljoner kronor. Uppsalaligan anses ha splittrats efter flera hårda fängelsedomar mot dess medlemmar. I samband med rättsförhandlingar mot ledande personer i gruppen utsattes huvudvittnet för dubbla bombattentat, men överlevde. Ledaren för Uppsalaligan var Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson.

Chosen ones
en multikriminell gruppering bildad i Stockholm 1998 av Essa Sallah Kah med ursprung från Gambia, Afrika. De anses stå nära Hells Angels. År 2007 uppgick medlemsantalet till drygt ett dussintal, enligt Rikskriminalens kartläggning. Sallah Kah var i princip den ende kvarvarande ursprungsmedlemmen, medan övriga ersatts av kriminella från Stockholms södra förorter, de flesta födda i mitten av 1980-talet. Essa Sallah Kah är straffad för en lång rad brott, däribland människorov, misshandel, narkotikabrott, grovt häleri med mera. Övriga medlemmar är också till övervägande delen straffade för grov brottslighet.

Källa: wikipedia