Solen

Allmänt om planeten
Solen är en relativt vanlig typ av gul stjärna som befinner sig i vårt solsystem och som består av väte och helium för oavsett väder lyser den på oss.


Den beräknas till att vara ca 4,6 miljarder år gammal, ha en temperatur på ca 6 000 grader vid ytan och ha en diameter på 1,3 miljoner kilometer. Solen befinner sig utanför Vintergalaxen.

Strålarnas energi är en viktig förutsättning för allt liv och tack vare dessa har vi tillgång till värme, ljus och får uppleva våra olika årstider.

Den viktigaste orsaken bakom den gula färgen på solen är dess temperatur. Solen och andra stjärnor sänder nämligen ut olika spektrum av ljus beroende på vilken temperatur de har. Sedan påverkas solens färg även av jordens atmosfär.

Fenomen som förekommer
Solförmörkelse är när månen befinner sig på en rät linje mellan solen och jorden och månen skymmer solen för oss. Ibland händer att månens yta är större än solens och det blir då en total solförmörkelse, det skedde senast 1954 här i Sverige.
Månförmörkelse är när jorden är större än månen och vi ser att månen skuggas av jorden.

Fullmåne är en gång i månaden då ser vi hela den synliga halvan av månen och många drabbas då av sömnsvårigheter.

Andra fenomen är olika typer av halo vilka uppstår då vi betraktar solen genom tunna slöjmoln bestående av iskristaller.

Om det regnar (oftast på kvällen eller morgonen) och solen kommer åt att lysa på regndropparna i rätt vinkel bildas en regnbåge. För att hitta regnbågen måste man titta på himlen med solen i ryggen. Solens upp- och nedgång är den tid då solens övre rand når horisonten och är olika för olika delar av landet beroende på årstiden. Tiderna varierar beroende på hur jordaxeln lutar.

Under sommaren kan man långt uppe i norra delen av Sverige uppleva midnattssol (solen är över horisonten hela dygnet) och under vintern polarnatt (når aldrig horisonten).

Astrologi
Solens position grundar vilket stjärntecken/bild som råder med start från Väduren i mitten av mars och som sedan passerar ett i taget tolv månader framåt innan det börjar om igen.

Religionens betydelse
I många religioner har man dyrkat solen som en gud och bl a i Grekland talade man om Helios. Här i Sverige såg man solen som ett av de fyra elementen, som eld och hade ljusguden Balder.

Symboler
Solhjul ­– är en symbol som består av ett grekiskt kors omgivet av en cirkel. Det var en vanlig symbol i skandinaviska hällristningar så tidigt som i bronsåldern och har kunnat symbolisera solen, hjulet och särskilt hjulen på solens vagn.
Det är dock viktigt att notera att nämnda symbol förekommer i många kulturer världen över och dess betydelse kan skifta i olika sammanhang. Men den tenderar dock att oftast användas som en astronomisk symbol för solen eller zodiaken.

KÄLLOR: wikipedia, nrm.se  (Naturhistoriska museet), rymdstyrelsen.se, alltomvetenskap.se och Symboler och Tecken från Norstedts förlag