Skärgårdsutflykt

Det finns en sak vi inte gärna missar vi glada vetgiriga och äventyrslystna lottor i Sollentuna lottakår och det är den årliga sommarutflykten!
Alltid lika välregisserad och välorganiserad först och främst av allas vår Ulrika men vi vet att hon får god hjälp av flera. Det är ofta hemligt in i sista stund, alltid på en lördag, och vågar vi säga det, alltid i strålande solsken.

Årets utflykt gick av stapeln lördagen den 15 juni. Vi träffades vid Slussens T-banestation i arla morgonstund 07:30. Det var tolv tappra morgonpigga lottor samt en del som hade med sig en och annan familjemedlem som slutit upp med Ulrika H som ledare.

Första etappen åkte vi buss mot Stavsnäs men klev av lite tidigare för en promenad genom skog och längs landsväg för att nå vårt mål som var Stavsnäs Hembageri. När vi närmade oss hälsades vi av jublande fanfarer, ja i alla fall en trumpetare - det var Kristina Alexius med barn och make Hasse som anslöt till gruppen. Vi intog bageriet och ruskade nog om den lite morgontrötta personalen samtidigt som vi orsakade kö för alla Stavsnäsbor som kom förbi för att köpa färskt frukostbröd. Till slut hade alla fått rätt bröd med rätt pålägg och vi mumsade i oss vår frukost.

Mätta och belåtna fick vi sedan en guidad visning av Stavsnäs Skärgårdsmuseum där det var ägaren själv och hans fru (före detta lotta) som berättade. Museet ligger inte långt ifrån caféet och innehåller mycket för den som har intresse av Stockholms ljuva skärgård och dess historia och var väl värt att besöka.

Sen blev det en kort promenad ner till hamnen där vi tog en Vaxholmsbåt till slutdestinationen som var Sandhamn eller Sandön som det egentligen heter.

På Sandön blev det förbeställd lunch av rökta räkor, räksallad, annan fisk eller smörgås som stod på menyn. Madde som hade ordnat med en guide tog oss på en tur runt ön och berättade allt han visste, men inte var Brandska villan ligger. Vi fick även tid för shopping och egen tid innan båten tog oss tillbaka mot fastlandet.

Detta blev en hel dag med sol och glittrande vatten, röda stugor, ljuvlig syren, båtar och måsskrik men också lite bildning tack vare kunniga guider.

Hur levde man här förr, hur lever man i dag? Vad gör den som är bofast härute på Sandön, på vintern, på sommaren när de delar ön med horder av sommargäster?

Vi tackar för en härlig dag i skärgården och ser fram emot nästa sommarutflykt!

Gunilla Beijer och Anna Stenborg