Rotebro jäser

När Rotebro fick ett stationshus 1876 etablerades flera industrier. Mest känt är Jästbolaget. 1889 köpte dåvarande Stockholms Norra Jästaktiebolag Sollentunaholms gård. Tidigare hade man sin tillverkning vid Brunnsviken. I Sollentuna var läget vid norra stambanan och tillgången på rent vatten i Norrviken goda skäl att lägga fabriken här, och den stod klar 1893.


Jästtillverkningen sker i en högt automatiserad anläggning som byggdes 1980. Det centrala steget vid tillverkning av jäst är själva fermenteringen, en bioteknisk process där jästen odlas i stora jäskar. Jästbolaget tillverkar ungefär 20 000 ton jäst om året. Man har inget formellt monopol, men är den enda tillverkaren av bagerijäst i landet.
Och det är inte så länge sedan som Sollentuna hemvärn övade på sitt skyddsobjekt Jästbolaget, som behövde extra skydd för anfall och sabotage i händelse av krig. Jästbolaget ansågs vara en krigsviktig industri.

Källor: jastbolaget.se sollentuna.se sollentunajournalen .se

Sollentuna kommun
Koordinater: 59o27’N 17o55’Ö
Yta: 58,6 km2 (283 av 290), varav vatten 5,4 km2. Kommunen är 13 km lång och 7,5 som bredast

Sollentuna räknas i dag som en del av tätorten Stockholm

Sollentuna är en kommun i Stockholms län. Kommunförvaltningen är belägen i Tureberg.

Kommunen gränsar (i medurs ordning söder ifrån) till kommunerna Sundbyberg, Stockholm, Järfälla, Upplands Väsby, Täby, Danderyd och Solna.
Pendeltågsstationer: Helenelund, Sollentuna, Häggvik, Norrviken, Rotebro

KÄLLA: sollentuna.se wikipedia


Skolor
I kommunen finns det 35 grundskolor, varav 14 stycken är fristående. Största skolan är Helenelundsskolan som har cirka 780 elever. Rösjöskolan drivs som en kommunalt självstyrande enhet med en egen styrelse bestående av föräldrar och personal.
I kommunen finns även 93 förskolor, nio öppna förskolor och fem specialförskolor.

KÄLLA: sollentuna.se wikipedia