Romska tiggare

I oktober hade vi bjudit in Cristina Bornea, som jobbat i Stockholms stads projekt ”Bättre Hälsa” med tiggare från Rumänien. Projektet sponsrades av EU-pengar och syftade bland annat till att engagera frivilliga som jobbar nära tiggarna att stötta deras hälsa.Cristina som ursprungligen kommer från Rumänien, och som studerade till socionom på Stockholms universitet där hon träffade sin man, passade ju ovanligt bra i den här rollen, eftersom hon också kan språket. Vi fick höra hur de fattiga tiggarna från byarna helst sätter ut sina gravida och äldre att tigga, eftersom de får in mest pengar.
Fenomenet med tiggare från Rumänien är inte så gammalt, men numer finns de överallt i Sverige och Europa. Det finns tre sorters tiggare; Dari, som ej är romer, bor i skogarna;  Calderoli, romer med färgglada kläder som gärna säljer hantverk; och de muslimska tiggarna, som kommer från gränsen till Turkiet. De senare är i de förras ögon lägre stående.

Vi pratade mycket om varför de kommer hit och tigger. Cristinas svar är att de har inget i Rumänien. Före 1989 hade de det ganska bra, eftersom alla män i Rumänien hade jobb och lön, och alla barn fick och måste gå i skolan. Nu kan de inte överleva, får inget stöd av landet, är analfabeter och har inget att förlora på att skicka delar av sina familjer till olika platser i Europa. Man lyckas åtminstone få ihop till att överleva här och det man kan skicka hem är avgörande för om familjen ska klara sig.
Cristina hade aldrig stött på ligor med listiga upplägg, men familjer, släktingar, byar, som gjorde gemensam sak för att klara av det.
 

/Ingrid