Pistolskytte i sommartid

59888325-4Ps0djpg
Sollentunalottornas sista kåraktivitet för våren skedde den 24 juni. Aktiviteten bestod i att besöka Stockholmpolisen skytteklubb på skjutbanan i Grimsta. Vi skulle få en prova-på-kväll med pistolskytte!

59888333-Ntrzpjpg

59888328-4n4wejpg

59888326-kb2r5jpg

59888339-HdKSQjpg

59888337-9CQIUjpg

59888335-IqmIY 1jpg

Vi var 14 lottor och en lottaman som fick ett fint mottagande. Det var en polis som är utbildare i denna sport samt två pensionerade skyttar som ställde upp för vår skull!

Vi fick en mycket pedagogisk säkerhetsgenomgång innan vi fick instruktioner om själva tekniken i att skjuta pistol.

Det kändes lite pirrigt att ta del av säkerhetsinformationen. Då förstod man att det var skarp ammunition och vapen ”på riktigt” .

Åtminstone för mig var det lite nervöst som aldrig har hållit i ett vapen i hela mitt 64-åriga liv.

Vi skulle skjuta på måltavlor 25 meter bort så det enda man kunde se var att i mitten var fältet svart!

Efter de rigorösa instruktionerna fick vi ta var sin plats och bekanta oss med själva pistolen. Det gällde att prova att ladda, göra pistolen skjutklar och absolut rikta pipan nedåt utåt, inget viftande hit och dit.

När vi kunde detta fick vi prova med ett skott och därefter säkra pistolen med en plugg.

Puh, nu gällde det att andas lugnt, sikta, andas igen och så mjukt som möjligt trycka av skottet.

Polisen hade väldigt tydliga kommandon som gjorde det hela enklare.  

Kommandona var: Hörselskydd på – ladda vapnet med fem patroner – i egen takt skjut – när alla hade skjutit fem skott blev kommandot – plocka ur magasinet och säkra pistolen med pluggen och lägg ner den . Sista kommandot var att gå fram och markera vilket betydde att man skulle gå fram till måltavlan och se hur ens skott hade tagit och räkna poäng samt tejpa över hålen. En av de tre ledarna utseddes till vapenvakt.

Tiden gick snabbt och sammanlagt fick vi skjuta 30 skott om fem åt gången. Det var verkligen inget pang-pang utan en lugn aktivitet som nästan ingav ett meditativt tillstånd. Andningen är central och långsamhetens lov är ett bra motto!

Alla fick beröm. Dom tyckte vi var duktiga och väldisciplinerade!

Vi avslutade denna vackra ljusa sommarkväll med fika som Ewa Wasshem hade ordnat för oss. Det var välförsett med kaffe och te, goda bredda smörgåsar och även gluten och laktosfria alternativ samt kex med marmelad. Det smakade väldigt gott efter denna spännande aktivitet.

Tack alla som var med och bidrog till denna trevliga kåraktivitet! Ett särskilt tack till Ewa som bjöd på så mycket gofika!

Maria Avellán
nybliven lotta sedan april 2015