Ordet Maffia

Maffia är i dag ett samlingsnamn för en organisation eller snarare ett globalt nätverk av kriminella organisationer, som ägnar sig åt inkomstbringande kriminell verksamhet och ekonomisk brottslighet blandad med lagliga affärsområden. Mutor, hot och infiltration av samhällsapparaten och särskilt rättsväsendet är maffians åtgärder som syftar till att den ska få arbeta så ostört som möjligt.

Organisation
Maffians klassiska struktur påminner om relationen mellan clientela och patronus i antikens Rom. Patronus, som betyder ”storfader” eller ”gudfader” och påminner om en klanhövding. Hans hov, består inte bara av familjen och släktingarna i vidaste mening, utan även av alla dem som frivilligt anslutit sig till ”familjen” för att tjäna pengar. De som gått med i maffian och åtnjuter maffians och maffiabossens beskydd har i gengäld förbundit sig att visa honom och andra bossar ovillkorlig lojalitet och ge dessa oförbehållsamt stöd. Denna lojalitet inbegriper att aldrig tjalla och att vara beredd att ta ett fängelsestraff för att skydda bossen och andra som finns högt uppe i maffians hierarki.

Maffians topp och bas består av ledarna i toppen – affärsmän som ofta utåt sett visar upp en ren och legal fasad och som eftersträvar osynlighet och sekretess – och underhuggarna längst ner i hierarkins rangsystem: torpeder, mördare, inkasserare, livvakter, langare, hallikar, bilkapare och småhandlare som ofta är den enda synliga delen av maffian utåt. Däremellan finns distrikts- eller filialbossar, advokater, revisorer, hälare, penningtvättare, vadhållare, smugglare, småföretagare, fackföreningsledare, förmän och chefer speciellt i hamnar och på flygplatser. Där finns också de många myndighetspersoner som står på maffians lönelista: poliser, åklagare, tulltjänstemän, miljö- och hälso­skyddsinspektörer, tjänstemän på myndigheter som sköter stadsplanering, detaljplanering, fastig­hetsregistrering, skatter, osv, delvis beroende på i vilket land maffian är verksam.

En maffia eftersträvar alltså ett starkt inflytande över politik, myndigheter och den finansiella kapital- och penningmarknaden. Detta är i sig inte sådant som definieras som organiserad brottslighet utan kan lika gärna klassificeras som lobbying, men maffian gör det för att underlätta sin ekonomiska brottslighet och sin övriga kriminella verksamhet.

Ordets betydelse
Begreppet maffia (jmf eng/ita mafia) är mycket gammalt och härstammar från södra Italien där det haft både positiva och negativa betydelser. Ordet är italienskt och får människor att associera särskilt till Sicilien och den ökända Cosa Nostra, samt till dess historia och utbredning i USA.

Den sicilianska adjektivet mafiusu (på italienska: mafioso) kan härröra från arabiska slangordet mahyas, som betyder ”aggressiv skryt” eller marfud som betyder betyder ”förkastade”. Grovt översatt betyder det ”stoltserande”, men kan också översättas som ”djärvhet, övermod”.

Om man beskrev en man med ordet mafiusu i 1800-talets Sicilien menade man att han var en översittare, arrogant men också orädd, initiativrik och stolt man. Om man beskrev en kvinna med den kvinnliga formen mafiusa menade man att hon var vacker och attraktiv.

Den allmänna associationen av ordet som olika kriminella hemliga sällskap inspirerades troligen av en pjäs av Giuseppe Rizzotto och Gaetano Mosca från 1863, ”I mafiusi di la Vicaria”.Orden mafia och mafiusi nämns aldrig i pjäsen. Man använde troligen orden i titeln för att få en lokal känsla. Pjäsen handlar om ett fängelsegäng i Palermo, med egenskaper som liknar maffian. En chef, en invigningsritual och tal om ”omertà” (tystnad) och ”pizzu” (ett kodord för utpressning pengar). Pjäsen hade stora framgångar i hela Italien. Strax efter att den hade premiär började användningen av termen ”maffian” att förekomma i italienska statens rapporter om fenomenet. Ordet användes första gången officiellt 1865 i en rapport från prefekten i Palermo.

Enligt legenden användes ordet maffia första gången i den sicilianska revolten - mot styret av det Capetianska huset av Anjou den 30 mars 1282. I denna legend är Mafia förkortningen för ”Morte Alla Francia, Italia Avanti” (italienska för ”Död åt Frankrike, Italien Framåt!”). Numera har denna version ratats av de flesta seriösa historikerna.

Ytterligare några teorier om varifrån ordet mafia, (stavat maffia i gamla texter) ursprungligen kommer från:

ma’afir som var namnet på den arabiska stam som härskade över Siciliens huvudstad Palermo på 900-talet.
arabiskans mu’afa som betyder ungefär ”beskyddad”.
mafie som är ett sicilianskt ord för de grottor i Trapani som brottslingar ofta gömde sig i.
grekiskans morphe (skönhet) under den grekiska ockupationen av Sicilien
från den toskanska dialekten där ordet mafia alltid haft en negativ betydelse

FAKTA: Maffians förekomster
Maffiaorganisationer förekommer i många länder. Här omnämns några av de mest mäktiga och inflytelserika i världen:

Serbiska maffian
Italienska maffian - (Cosa nostra, Camorra, ’Ndrangheta, Sacra corona unita, Stidda)
Kinensiska maffian - (Triaderna)
Colombianska maffian (Medellinkartellen, Calikartellen, Norte del Valle-kartellen)
Japanska maffian - (Yakuza)
Mexikanska maffian
Ryska maffian - (Organizatsija)
Solntsevskaya bratva, Tambovskaya Banda, Orekhovskaya Banda
Albanska maffian
Tjetjenska maffian (Obshina, Kadyrovtzy)
Ungerska maffian.

Källa: Wikipedia