Norsk Militär Tattoo

Förra gången tattoot anordnades var jag på kårens resa i Finland. Då jag har lika långt till Sveriges som Norges huvudstad och jag är ett fan av Hans Majestet Kongens Garde, HMKG, har jag velat besöka Norges tattoo i Oslo. En lördag i maj blev det äntligen av.
Tattoot var inomhus i Oslo Spektrum, vars läktare hade en sån otroligt brant lutning att jag nästan fick svindel.

Jag som gillar traditionell militär drill- och musiktropp med figurativ marsch fick njuta av norrmännens klassiska uppträdande, Schweiz trumtropp och USA’s briljerande med bajonettförsedda vapen! Resten av uppträdandena var influerade av ploj, spex, parodi och att numren skulle ha karaktären av show. Belgien tog priset med att i Monty Python-stil gunga runt och dessutom ha med en utklädd Snurre Sprätt. Olyckligt, då det blev för mycket ploj och show istället för militärt tattoo.

De hade två saker att fira. Det var tionde gången Norsk Militär Tattoo anordnades (vartannat år) och deras flygvapen firar 100 år i år vilket uppmärksammades med att visa ett historiskt bildspel på storbild ackompanjerat av stämningsfull musik.

På det stora hela hade jag en underbar dag i ett solskensstrålande Oslo med tattoot som höjdpunkt. Jag hade även turen att få en extraföreställning då jag bevittnade när Schweiz trumtropp övade utanför arenan innan tattoot.

Helen Speren