Myndigheterna och maffian

Skatteverket har under de senaste två åren specialgranskat svartjobbare. Man ser en ökad koppling till den organiserade brottsligheten. Omkring en tredjedel av svartjobben har en koppling till kriminella gäng, direkt eller indirekt, uppskattar Skatteverket. Och många stora bygg- och transportföretag använder sig i dag av svart arbetskraft enligt Skatteverket. Fast inte medvetet utan indirekt, via underentreprenörer.
Den svarta arbetskraften anlitas ofta genom underentreprenörsföretag där kriminella gäng i vissa fall står bakom verksamheten. Skatteverket vill nu se lagändringar som bland annat gör det möjligt att göra oannonserade besök på arbetsplatser, samt att begära in arbetsgivaravgifter månadsvis på individnivå från företagen. Brottsförebyggande rådet utreder för närvarande möjligheten till oannonserade besök.

Myndigheterna behöver vassare verktyg, annars kommer de kriminella gängen att nästla sig in i samhället. Man vill göra gryningsräder mot mc-gängen.

Även Försäkringskassan jagar mc-gäng. T ex kräver de 15-talet medlemmar i mc-gänget Hells Angels på sammanlagt 5,8 miljoner kronor. De har lurat till sig stora belopp och riskerar åtal och fängelse. Kronofogden kräver in pengarna. En framstående mc-medlem misstänks ha lurat till sig det nästan 2,1 miljoner kronor. Det är en omprövning av hans sjukersättning, som han fått i tio år, som Försäkringskassan kräver tillbaka, sedan Skatteverket upptäckt att han haft odeklarerade mångmiljoninkomster utomlands.

Det har varit svårt att kräva tillbaka de pengar som betalats ut fel, då det är svårt att säkra särskilt mycket pengar hos de organiserat kriminella. Polisen har lyckats få de ansvariga dömda till fängelse, men pengarna konsumeras fort och väldigt få har några större tillgångar, som villor och båtar.

Källor: DN, SvD