Mongoliet

Sista torsdagen i januari bjöd Sonja på ett härligt föredrag med olika bilder och vinklar från sitt tio dagar långa äventyr från sin resa till Mongoliet förra sommaren.
Vi fick höra om dess historia, geografi och att det bor fler djur än människor per kvadratkilometer.

Jordbruk och odling är viktiga för att kunna försörja sig i den stora fattigdomen men det som man exporterar är mest ullen från kashmire-fåren samt skinnet från kamel, getter och andra får ger pälsar. Guldet som bryts i gruvorna, som har  utländskt ägande, användes för övrigt till medaljerna i London-OS 2012. Alla djur är viktiga och hästar finns i nästan varje hushåll och i mitten på juli arrangeras varje år en stor festival ”nadam” där det gäller att visa upp sig på olika sätt. Där förekommer det även tävlingar i brottning och bågskytte. Under kvällens gång fick vi se olika miljöer Sonja hade besökt under sin resa. Även i storstaden kunde det finnas slumområden med tält uppsatta. Man kunde även se spår från tiden då landet tillhörde Ryssland innan självständigheten som republik kom 1911.

En rolig sak att se var bl a träffen med hennes fadderbarn ute på landet samt hur man kan mjölka en häst för att kunna göra  olika maträtter som hade varierande smaker.
Hemmasysslorna är annars att männen tar hand om djuren och kvinnorna utför traditionella hushållssysslor.
Kvällen avslutades med att Sonja visade diverse olika föremål i miniatyr som hon köpt samt att vi fick höra ljudet av en horsefiddle från en konsert hon varit på.
Det var trevligt att lyssna samt ta del av detta i den kalla januarikvällen samt att njuta av och drömma till och för en liten stund även uppleva varmare och annorlunda breddgrader, tack.

Ulrika