Maffian i Stockholm

I Stockholm har Polisen kartlagt organisationer i det så kallade Novaprojektet. Polisdistrikten har ringat in de grövsta förbrytarna i City, Söderort, Västerort, Roslagen, Norrort, Nacka, Södertörn och Södertälje. Stockholms kriminella nätverk är koncentrerade till de södra och de västra förorterna. De flesta saknar namn och är löst sammansatta, exempelvis de grupperingar som utretts för huvudstadens många värdetransportrån.

Ett undantag är Fucked for Life, FFL, i Tumba. FFL:s hårda kärna består av ett dussintal män i 20-30-årsåldern, svansen av ytterligare 30-40 unga män. Flera av de sistnämnda misstänks nu för sprängningen av en värdetransport i Hallunda.

Även i Södertälje finns ett starkt kriminellt nätverk. Södertäljenätverket består av ett 30-tal män i åldern 20–50 år, varav en stor del dömts för vålds- eller narkotikabrott. Skottlossningen mot Södertäljes polishus kopplas till nätverket. I krogvärlden har ett flertal restauranger övertagits av ett maffia­liknande nätverk, även så kallad beskyddarverksamhet; utpressning och bombhot förekommer. Gängmedlemmar har tagit över verksamhet som garderober och som dörrvakter.

Nyrekryteringen fortsätta i hög takt. Färska studier från Malmö, Göteborg och Stockholm visar att totalt över 1 000 unga tillhör någon form av kriminellt ungdomsgäng.

Källor: Wikipedia, DN