Lottornas uppdrag

Äntligen var det dags för Lottornas Uppdrag. Vi var ett gäng nya lottor som samlats från olika kårer i Stockholm men alla med en gemensam önskan om att få veta mer om vår Svenska Lottakår och vad vi kan göra som lottor.
Första dagen fick vi den intressanta historien om hur lottakårens bildades och vilken viktig insats dessa tidiga lottor gjorde under kristider. Kopplingen till försvarsmakten och dess organisation lärde vi oss mer om, och även om de militära uppdragen och utbildningar som försvaret har erbjudit lottorna genom tiderna. Vissa arbetsuppgifter för lottorna försvinner med tiden och nya tillkommer men genom att ständigt förnya sin kompetens och drivkraft har lottakåren förmågan att anpassa verksamheten efter nya tider och behov.

Dag två fortsatte vi med inriktning på den civila delen av totalförsvaret. Vi fick lära oss om hur civilförsvaret är uppbyggt och vilka andra frivilligorganisationer som finns och vilken roll de har. Att vara en resurs och kunna hjälpa till inför hot mot vårt samhälle känns som ett viktigt uppdrag, särskilt om det drabbar oss i vår närmiljö. Här kan vi lottor tillsammans med de andra frivilligorganisationerna göra en stor insats.

Två härliga dagar med god mat, fullmatade med fakta och spännande och roliga historier om vad man kan få vara med om som lotta fick vi som deltog. Vad ska man nu välja på från detta fantastiska smörgåsbord av aktiviteter?

Brita Augustinson