Landsort

61714880-RUGpCjpg

Årets sommarutflykt lördagen den 11 juni gick till ön Landsort via pendeltåg, buss och slutligen båt. Väl framme började vi med lunch i sol och blåst, med det vara gott att sitta i lä och mysa. Vi promenerande sedan ända till luftvärnsbatteriet på norra sidan, och togs emot av en guide med militärt förflutet. Idag är han 5 % av den bofasta befolkningen.


Det var riktigt spännande att höra honom berätta om hur denna och flera andra numera nedlagda anläggningar var så viktigt i det kalla krigets terrorbalans, och för bilden av Sverige som ansvarigt för sitt eget försvar. Nog hade denna anläggning kulor och krut att stå emot ryssen. Men den lades ner under åttiotalet och är idag den sista bevarade anläggningen, ett museum. Du som tar en tur till Landsort ska absolut boka ett besök.

Sedan var det promenad tillbaka och fika i det numer mindre blåsiga och bara soliga vädret. Några av oss vilade tassarna, men det flesta fick ytterligare en visning av guiden, nämligen av fyren. Tyvärr hade man just renoverat denna, och den skulle öppna igen bara några dagar senare. Så ja, den åker vi och ser på också!
Tack Ulrika för som vanligt en mycket bra planerad och genomförd lottautflykt! Vi kommer alla igen nästa år – men vart vi ska är som vanligt Ulrikas hemlighet!

Ingrid