Kvinnliga symboler

Den mest kända kvinliga symbolen är nog den här. I dag är den ofta kopplad till feminismrörelsen.

Det är i grunden symbolen för planeten Venus. Det är en stiliserad bild av den romerska gudinnan Venus handspegel eller en abstrakt symbol för gudinnan: en cirkel med ett litet liksidigt kors under. Symbolen representerar också kvinnlighet. I biologin användes de båda symbolerna ♂ och ♀ t ex av Carl von Linné för klassificera växterna i det manliga respektive det kvinnliga könet. I gamla alkemin betyder den koppar då cirkeln betyder ande och korset materia. Symbolen har funnits sedan renässansen.

I astrologin är det en symbol för kärlek och skönhet. Venus kopplas till njurarna och betecknar relationer, harmoni och samarbete.

Hemmet
Hemmet som kan ses som kvinnligt och liknas vid en livmoder, representerar både en tillflyktsort och en trygghet mot yttervärlden. Många vardagliga föremål tar vi för givna, men de kan betyda mer än man tror.

Härd
Till helt nyligen var hemmets symboliska centrum härden, eldstaden där familjen samlades. Härden förkroppsligar idén om kvinnlig värme och omvårdnad.

Skål
Fylld med vatten är skålen symbol för den feminina principen och fruktbarhet.

Bläckpenna
Liksom den kinesiska penseln betecknar pennan lärdom. Den manligt formade pennan doppas i ett kvinnligt format bläckhorn för att nyttja dess kreativitet.

Solfjäder
Är symbol inte endast för kvinnlighet utan även för rang, och tros avvärja onda andar.

Skrin
Skrinet symboliserar inneslutning och det feminina. Stängt är det en symbol för det omedvetna och när det öppnas kan det släppa lös ondska, som Pandoras ask gjorde enligt den grekiska mytologin.

Vävstol
Vävstolen var moders- och mångudinnans attribut och symbol för kvinnlig kraft och beskydd. Athena, den grekiska gudinnan, var hantverkets beskyddarinna och ”en vävare av världar”.

Sjöjungfrur och sirener
Sjöjungfrur, sirener och havsgudar är till hälften människor, till hälften fiskar och förknippas med vatten, månen och fruktbarhet. Vatten, källan till allt liv, är även en symbol för död genom drunkning och representerar omedvetna önskningar – därav berättelser om att människor lockas ut på okända vatten.

Den vackra sjöjungfrun är symbolen för omöjlig passion. Hon representerar kärlek, hopp, förvandling, en säker färd och lockelse, men även själsförlust och förräderi. I den medeltida kyrkan personifierade sjöjungfrun primitiva och onaturliga begär och lockade människorna så att de inte blev frälsta.

Sirener var farliga varelser som med sin vackra sång lockade sjömännen i fördärvet. De står för illusion och sinnenas förföriska lockelser. Ursprungligen var sirener fåglar med kvinnohuvuden och förknippades med infångandet av själar. Senare identifierades de ibland med sjöjungfrur.

Jungfru Maria
Avbildas ofta i traditionell röd tunika med blå mantel, symbol för himmel och hennes ställning som dess drottning. Över hjärtat har hon händerna knäppt händerna i bön, ett tecken på uppriktighet och ödmjukhet.

Som barn avbildas Kristus ofta naken, på ett vitt tygstycke som symboliserar hans oskuld, renhet och helighet. Jungfru Marias närvaro visar hennes moderliga natur och Kristus mänskliga aspekt.

Källor: Tecken & symboler och Wikipedia