Kunskap ger mod

Välkomna till en ny spännande höst!
Så är magiska hösten här igen och bjuder oss på frukter och bär, mörka kvällar och en stor härlig måne. Och en massa veckor och månader ligger framför oss och väntar på att bli fyllda av aktiviteter som ger oss glädje, utmaningar, erfarenheter, nya kunskaper, minnen för livet...


För mig kommer nog alltid hösten att vara förknippad med skolstart, och alla förväntningar som hörde ihop med det. Osökt går mina tankar till en av mina allra första skolböcker, en bok i Kristendomskunskap (det tog mig säkert hela terminen att klara av att läsa namnet). Jag älskade boken, den var liten och tunn med tecknade färgbilder från en svunnen tid i ett avlägset land... Till boken hörde arbetsblad i fint, kraftigt papper. Det var mest färgläggningsbilder på människor, djur och växter från det heliga landet och kartor där man skulle skriva in städer, regioner och länder. Just då tyckte jag nog bara det var roligt att färglägga bilderna, men sen jag blev vuxen har jag haft stor glädje av det jag faktiskt lärde mig ur boken och arbetsbladen. För länderna i främre orienten är ju ständigt aktuella i nyhetssändningarna och det blir så mycket lättare att hänga med när man redan från tidig ålder lärt sig om geografin, klimatet, flora och fauna alltså de naturliga förhållandena i länderna. Tack vare små oansenliga arbetsblad i ett ämne som inte ens finns längre, ibland behövs det inga märkvärdigheter för att nyfikenheten skall väckas och hållas vid liv.

”Kunskap är makt” brukar man säga, men jag vill tillägga att kunskap ger också mod. Mod att våga ha egna åsikter, mod att välja, mod att möta nya människor och situationer.

En förnämlig sak med lottakåren är ju att det finns så många tillfällen att lära sig nya saker, föredrag både på våra egna kåraftnar och hos andra kårer, kurser som FOS håller, FRO, Röda Korset med flera. Och inte minst de kurser SLK centralt ordnar uppe på Älvkarleö! Jag skall själv gå kursen Demokrati och Mänskliga Rättigheter i oktober, ser fram emot en helg på härliga Älvkarleö och en kurs jag bara hört lovord om. Vore kul om jag fick sällskap upp av någon av er!

Lev väl,

Martina