Kan hända vem som helst

Det är inte bara de grovt kriminella som hamnar i fängelse.
– Det händer även vanligt, hyggligt folk, säger pastor Paul Enlund, som arbetar halvtid som fängelsepastor vid anstalterna Svartsjö och Färingsö.
– Lagen ger ingen rabatt för den som har varit skötsam innan.

Han tar exemplet om mannen som hyr ut ett rum. Efter en tid slutar hyresgästen att betala hyran och ilskan växer hos uthyraren. Vid ett tillfälle då båda har druckit lite, misshandlas hyresgästen, och det hela slutar med att mannen som hyrde ut, får ett par månaders fängelsestraff.

I sitt arbete träffar Paul Enlund många män och kvinnor som på olika sätt är trasiga i livet. När han var gäst vid en kårafton i slutet av april, berättade han om hur livet kan upplevas innanför murarna. Han beskrev en hård miljö, där minsta lilla konflikt eller dispyt växer sig stor.

Ett av de viktigaste råden som han hade fått från sin företrädare, var att aldrig ge löften som inte med säkerhet kunde hållas. De intagna har alltför många gånger blivit svikna i livet. Ett uppfyllt löfte kan däremot ge stor positiv betydelse.

I de flesta fall har de intagna någon form av sysselsättning på dagarna, ett jobb med bara några enstaka kronor i timlön. En arbetsuppgift som kvinnorna på Färingsöanstalten har haft är att packa de väskor med babyartiklar som nyblivna mammor får med sig hem från sjukhuset. En uppgift som kan vara extra tuff då många av de intagna själva är mammor och som nu är åtskilda från sina barn.

Paul Enlund berättar också att intagna män i hög­re utsträckning än kvinnor får besök utifrån.

– Männen har ofta en mamma, flickvän eller syster som kommer och hälsar på. Kvinnorna får mer sällan besök av anhöriga.

Christina Turesson