Kåren 70 år ung!

Äntligen var dagen F här. F som i fest och firande av kårens alla sjuttio år.
Vi samlades en lördag i slutet av augusti – sista varma dagen den månaden. Och inte en droppe regn på hela dagen. Det var på nya marker i Häggvik, i ABFs lokaler som dagen till ära var gråsmyckade och med fanor och flaggor. I dörren välkomnades vi av kårchefen och av lite bubbel, minglade runt och tittade på svartvita foton med lottor från början av 40-talet allt inramad av härlig livemusik från den tiden av det för tillfället ihopsatta bandet Swingtimers.

När alla hade kommit blev vi bjudna till bords. Kårmedlemmar, inbjudna gäster från kommun, frivilligorganisationer i kommunen och andra lottakårer med eller utan respektive letade sig fram till sina platser. Några långväga gäster var kårens medlem i Åre Cecilia Agri och kårens hedersmedlem Gunilla Persson som numer huserar i Leksand.

Martina som kårchef hälsade alla välkomna med några ord om det allvarliga läge och allt vi hade framför oss, det var ju sommaren 1941 och kåren knappt ett halvår gammal. Därefter tog toastmastern Ingrid vid, hon varvade tal och sånger väl under hela kvällen. Sångerna leddes av Ewa W och förutom våra egna sånger blev det en del schlagerdängor från beredskapstiden.

Först ut att under middagen gratulera och hylla kåren var rikslottachefen Annette Rihagen, hon följdes sedan av SLKVs ordförande Olle Ågren, Freddie Lundqvist som representerade både kommunstyrelsen och socialdemokratiska arbetarkommunen, samt Hemvärnsföreningens ordförande Benkt Kullgard. Från presentbordet kan bland annat rapporteras insättningar på lottornas aktiveringskonto i vårt namn från riksförbundet och flera kårer, kantiner (som vi ändå alltid lånar) av hv-föreningen, cd-skiva med Wiehe av arbetarkommunen och fjärilsbricka från Solna lk med mera.

Även fast jag inte var med då kåren skapades så har man ju fått berättat om andan som var och alla dessa middagar hos mormor med matteman från den tiden. Så nostalgin härskade när buffén avslöjades. Sillbord som förrätt, slottsstek med alla tillbehör inklusive gurka och gelé och slutligen jubileumstårta. Men som den allergiker jag numer är blev det lite variation och kycklingen med potatissallad gick inte av för hackor! Och på bordet stod glasflaskor med vatten, öl och läsk – tänk bara sockerdricka och champis. Oj, vad man mindes tillbaka till tiden före cocacola och fanta…

Innan taffeln bröts var det bara en sak kvar. Utdelande av medaljer. Rikslottachefen med stöd av Madde delade ut massor av medaljer, hela tolv stycken i olika valörer. De utdelade medaljerna var: Lottornas silvermedalj till Martina Lindgren, Olle Ågren, Cecilia Agri, Catrine Drugge och Muschi Lundberg, Lottornas guldmedalj till Christina Axmark, Lottornas Kungliga silvermedalj till Kristina Alexius, Gunilla Persson, Madeleine Hult och undertecknad, samt Stockholms länsförbund för krishantering medalj brons till Martina Lindgren och i silver till Madeleine Hult.

Efter alla sånger, applåder, hurrarop så började kvällen ta slut, taffeln bröts, baren öppnades, alla medaljörer fotograferades. Gäster tackade för sig så även jag och började resan hem i sommarvärmen, men förhoppningsvis var alla även varma i sinnet efter en underbar kväll.

Tack till alla som planerat (Ingrid Å, Anki, Muschi, Madde, Ewa, Anna G och Ingrid) och genomfört årets FEST, speciellt Muschi, Gunilla och Anna St som sprang mellan tallriken vid bordet, köket och buffén och till Ingrid som hittade lokal och löste både det ena och det andra. Tack till alla gäster inom och utom kåren som gjorde kvällen till en fest. Tack för musikunderhållningen. Tack för alla gåvor till kåren.

Slutligen ett fyrfaldigt leve för vår kår. Hurra, hurra, hurra, hurra!

Monika H