Husmorstips

Du vet de där tipsen som mamma lärde dig. Som hon lärde sig av sin mor. De så kallade husmors­tipsen. Det har blivit inne att ta till dem igen och det dyker upp nya tips.

Nu finns det moderna hjälpmedel till ens hjälp. Det finns t ex app till din smartphone. En som vi fått tips om är Fiffiga frun, kostar några kronor och du har en tipsbank om fläckar, insekter, rengöring och en massa annat på fickan.

På nätet finns också massor av hemsidor, här är några av dem


Här är ett par tips:

  • Om grytan eller såsen är för salt. Ha i lite socker eller honung. Eller lägg i en skalad potatis.
  • För att få bort fettfläckar på tapeten, prova att gnugga försiktigt på fläcken med potatismjöl med lätt fuktad trasa.
  • För att få ugnen ren, sätt in en ugnssäker skål med vatten och lite såpa på 100 grader i 30 min. Bara att torka av med en trasa när ugnen svalnat.
  • Bra tips mot illamående. Sug på en isglass, eller en bit färsk ingefära eller smutta på (Kalles) kaviar.

Hittade en tjock bok i mammas hyllor: Hemmets stora rådgivare från 1933. Kunde inte låta bli att bläddra igenom den. Den tar upp väldigt spridda saker som var av vikt för att sköta ett hushåll.

Till exempel ett helt kapitel om Vardagskultur: god ton, att vara ”sig själv”, uppfostran m m, vinkar om umgängeslivet. Ett kapitel om Skönhetsvård och kroppskultur som bland annat tar upp ”ovanor i hållning och gång”, ”’föryngringens’ problem” och ”kläder och nöjen som förstöra utseendet”. Några kapitel om Barnavård, om Husmor hos sina sjuka, lättsmält mat på äggviteämnen respektive kolhydrater och ytterligare diet och kostkapitel. Ett kapitel om ljus och värme, ett om städning och rengöring, ett om tvätt, strykning och fläckurtagning. Ett om vården av husgeråden, ett om reparationer i hemmet, ett helt kapitel om gardiner. Ett väldigt omfattande kapitel om sömnad som tar upp allt från symaskin och olika handsömnader till olika plagg som linnen, benkläder, herrunderkläder, kulörta herrskjortor och korsettskyddare. Två kapitel om hemfärgning med växtämnen eller pulver/pasta. I matdelen hittar man kapitel om mjölkhushållning, konservering, äpplen, svampar, uppläggning och dekorering av maträtter och dukning och servering. Och en massa andra olika ämnen.