Har du talets gåva?

Eller får du darriga knän som gelé , tunghäfta eller svettiga händer när du ska hålla föredrag inför en stor eller liten publik?
”Tala om vad du ska tala om, tala om det och tala om vad du har talat om” - det är nog mycket tänkvärt bakom dessa ord av den amerikanske författaren och satirikern Mark Twain.

Har tidigare i min lottakarriär på 90-talet varit på Älvkarleös kurs ”Talarträning och Informationsteknik” och tänkte nu ta tillfället i akt när förmånen dök upp och passa på att förnya lite kunskaper när Criscom en kväll i oktober arrangerade ”En introduktion till presentationsteknik”.

Vi var ett 15-tal personer med olika bakgrund och förutsättningar som kommit dit för att få stöd och mer information om hur man dels kommer över sin rädsla att få fram sitt budskap samt få hjälp med hur man på bästa sätt får en uppmärksam och engagerad publik.Det finns många möjligheter att påverka människor, bl a genom kompetens och status.
Mycket handlar dock om förberedelser, hur man samlar in och hanterar information som ska förmedlas, olika sätt att hålla föreläsningen på, olika inledningar, olika sorters argument, vilken typ av förstärkningar som man kan använda, metoder för att lära in sitt föredrag på och hur man hanterar sin nervositet och oro.Föreläsningen lättades dessutom upp med lite olika retoriska inslag.

Allt detta och många andra matnyttiga tips och idéer förmedlades av föreläsare och deltagare. Kvällen blandades också med olika frågeställningar - dels från föreläsaren till oss deltagare och dels våra frågor till honom.

Jag hoppas att jag nu kommer att känna mig lite säkrare när jag går ut och ska framföra mitt budskap och få fram det jag vill säga tack vare lite nyare och uppdaterad kunskap i ämnet presentationsteknik.