H2O - vatten

är faktiskt både ett livsmedel och ett näringsämne. Väte (H) och syre (O) är ju grunden till i stort sett allt känt liv men i övrigt innehåller inte vatten några särskilda näringsämnen som vi inte kan få i oss på annat sätt mer än små mängder mineraler och mikroorganismer.


Dricksvatten är dock vårt viktigaste livsmedel.  Bra dricksvatten är också en förutsättning för att vi ska kunna producera livsmedel och för att vi ska kunna använda vattnet i hushållet för att laga mat och tvätta oss.

Varje dygn använder varje person i genomsnitt cirka 160 liter vatten, fördelat på följande sätt:

  • 10 liter för dryck och mat
  • 30 liter för toalettspolning
  • 30 liter för disk
  • 20 liter för tvätt
  • 60 liter för personlig hygien
  • 10 liter för övrig användning

Vatten är livsnödvändigt för oss, mellan 50 och 60 procent av kroppsvikten består av vatten. Det är viktigt för att flera olika funktioner i kroppen ska fungera.  Vi behöver mycket vatten, men det finns ingen anledning att överdriva.  Kroppen omsätter tre liter vatten per dygn, men det är viktigt att skilja på att omsätta och att dricka.

De tre litrarna vatten som kroppen behöver får vi från både mat och dryck – och en liten del tillverkar kroppen faktiskt på egen hand.  För de flesta räcker det att få i sig mellan en och en halv och två liter vätska varje dygn för att täcka kroppens behov.
Att vatten anses vara nyttigt, hur mycket  är förstås individuellt, men efter bara några procents vattenbrist blir man trött, får huvudvärk och yrsel och kan bli illamående. Det märker man inte minst om man varit magsjuk under en längre tid. Då kan det vara bra att ha vätskeersättning hemma, den innehåller en liten mängd salt och socker som gör att kroppen lättare tar upp vätskan.

Man kan givetvis ersätta vatten med någon annan dryck. Ser man bara till vätskebehovet så är det ju vätska kroppen behöver, det måste inte vara just vatten.
De flesta livsmedel, för att inte tala om alla drycker, innehåller vatten så visst går det att dricka annat än vatten och ändå behålla vätskebalansen i kroppen.  Men i alla avseenden är vatten den bästa törstsläckaren, den är bra att välja istället för läsk eller söta drycker där man inte bara får i sig vätska utan en massa energi också.

källa: wikipedia, livsmedelsverket, svenskt vatten vårdguiden