Gärdesloppet

70383617-GxkZbjpg
Stockholmslottorna hade fått en förfrågan av KAK (Kungliga automobil klubben) att servera frukost och förfriskningar på veteranbils rally Gärdesloppet söndagen den 21 maj.

Jag hängde på utan att veta ens vad Gärdesloppet var! Jag hade först trott att det var löplopp typ Blodomloppet.

Instruktionen var bara att ha någon lottamarkerad klädsel och kunna stå upp några timmar!

70383648-4moNQjpg
Jag infann mig på begäran 05.30 i Hagaparkens södra infart. Det var en ljuvlig försommarmorgon. Brunnsviken låg spegelblank. Trädgårdsångaren sjöng sin vackraste melodi i konkurrens med Bofinken. Solen sken och temperaturen var ”lagom”.

Cridde, Stockholmslottornas kårchef var på plats i tidstypisk frisyr och med Lottaklänning med vitt förkläde. Hon var verkligen elegant och hade kämpat med sin fina frisyr i flera timmar med mycket lyckat resultat!

Jag var den enda från Sollentuna. Vi var en handfull lottor, flest från Stockholm och en från Solna. Stockholmslottorna var alla klädda i lottaklänningar och fler än Cridde hade ansträngt sig med 1940-tals frisyrer!

Flinka som vi är hade vi snabbt ställt upp frukostbord och lappat alla frukostpåsar ca 600, med Lottadekal, så vi var färdiga långt före start 09.00.

Bilar börjar sakta rulla in för att ställa upp sig på den stora gräsmattan inför start. De skulle få var sin frukostpåse och efter parkering kunde de hämta kaffe.

70383642-L71Tjjpg

Jag tillsammans med en annan lotta hade ansvar för en av de två kaffeborden.
De kom i lagom ström så man kunde serva alla och få en liten trevlig pratstund med några också. En del var väldigt eleganta i fina 1930-40-talskläder. Hattar och fina kostymer med väst och kvinnor i fina kappor och givetvis även hatt.

Bilarna körde sedan i parad ut ur Hagaparken för att köra till Norra Djurgården där några skulle delta i ett lopp medan andra cruisade mest. Där fanns veteranbilar från Hovstallet, alltså äldre limousiner, och vackra gamla Rolls Royce och en del tjusiga Amerikaner som på 60-talet benämndes som raggarbilar. Där kom även riktigt gamla bilar från bilarnas barndom och en veteran buss. Ja, det var mycket att titta på.

Jag valde att åka hem efter paraden ut ur Hagaparken, men ångrade mig efteråt! Det här var så kul att jag gärna följt med till Djurgården.

Nästa uppdrag var att plocka ihop skräp och samla borden på ett och samma ställe. Det kom i följd, en firma kom och hämtade bord och stolar, direkt därpå kom sopbilen och tog soporna. Suverän logistik. Fanns inte ett skräp kvar på gräsmattan. Vi blev avtackade av KAK:s Generalsekreterare, Wilhelm Douglas, som var djupt imponerad av hur flinka och snabba vi var! Såhär smidigt hade det aldrig gått tidigare.

Hälsningar från en glad lotta som gärna går upp 05.00 nästa år igen för att serva Gärdesloppet!

Maria Avellán