Finlandsresan – några intryck

Att planera och genomföra en veckoresa i ett annat land är ju faktiskt ett rätt vågat stycke. Nu är ju Finland hyfsat civiliserat, men man klarar sig inte på svenska, utan Google Translate kom väl till pass flera gånger, och skolengelskan. Väl på plats krävdes det ofta en finsktalande räddare. Och det hade vi. Martina löste upp problemet många gånger när förvirringen var total, t ex när vi skulle kasta i oss en jättesen middag på ett hamburgerhak i Åbo. Utan översättningshjälp vid beställningen vet jag inte vad jag hade ätit. Jag vet egentligen inte om jag fick det jag ville, men gott var det.
Och gott åt vi alla dagar. Vi fick spännande upplevelser i form av studiebesök, museer, stadsvandringar, shopping och inte minst resans höjdpunkt Lottamuseet med Lottastugan i Tusby, vår kommuns vänort. Totalt 16 personer var vi och det var en lagom stor grupp för att nyttja egna guider och visningar på olika ställen, samtidigt som det gick att hålla ihop gänget, oftast. Vi hyrde två folkabussar och hade ett konferensrum på båten. Ett bra format på grupp och väldigt roliga och trevliga människor, men det visste vi ju innan! Till och med vädret var bra, och vi blev solbrända i Finland i maj!

Vi var fem i arbetsgruppen som planerade. Ulrika tog ett helhetsansvar för att tänka lugnt och klokt och fånga upp lösa trådar när såna som jag och Eva H hittade på och rusade iväg. Hon höll detta ansvar hela resan igenom. Eva H var med mest i början och drog upp riktlinjerna och skapade ramprogrammet. Mot slutet krävdes det mer än planering och spånande, så tre av oss tog lite mer ansvar för det praktiska. Madde tog huvudansvar för bokning av båtresorna och bilhyrandet. Martina styrde upp programmet i Åbo och Ekenäs och vägen däremellan, samt Borgå, och jag tog ansvar för programmet i Helsingfors och Tusby. Bitarna höll ihop och alla verkade jättenöjda med programmet. Rätt otroligt egentligen att vi fick till det så bra, vi är ju inga resebyråpersoner. Planeringen var lagom ambitiös och tiderna höll utan stress.

Några saker har vi ändå utvärderat som skulle kunna bli lite bättre, nästa gång (vi längtar redan…). Och det handlar om villkoren kring boende och umgänge oss resenärer emellan. Det kan inte nog poängteras hur mycket hänsyn och tålamod man måste visa när man reser så här – 16 personer som visserligen känner varandra, men som inte brukar umgås så tätt och fysiskt nära. Vi har givit oss själva i läxa att tänka ännu mer på att skapa ett gott gäng med lite mer förberedelser innan vi åker nästa gång. Och kanske lite mindre rum än åtta-bäddars, för det är svårt att orka med varandra i det formatet i tre dagar och nätter.

Nästa år fyller kåren 70 år och då firar vi det med en kortare resa till Edinburgh för dem som vill. Men sedan, några år bort, är det dags att planera för en sådan här rolig, stimulerande och utvecklande resa till ett annat land eller en annan del av Sverige. En resa som leder oss lite bakom kulisserna, som visar godbitar av landet som man inte hittar som vanlig turist och som ger en smakbit av ett ställe man senare vill åka tillbaka till för att njuta ännu mer. Någon som har en idé? Som vill vara med och planera? För det ska sägas, att hitta på och planera har varit nästan lite roligt som själva resan. Läst och surfat och träffat intressanta personer och gått på museer här i Sverige och utbildat oss jättemycket för att sedan koka ner det till en riktigt bra resa.

Vi ses på nästa tur!

Ingrid