Företagen

KG Knutson
Med huvudkontoret i Sollentuna finns KGK även i övriga Norden och Baltikum. Företaget grundades 1946 av Knut Göran Knutsson och man var redan från början generalagent för flera märken inom fordons- och marinbranschen. När högertrafiken kom 1967 var man bland de första på de strålkastare som behövde bytas. År 1982 tog man över agenturen för Suzuki motorcyklar, utombordsmotorer och fyrhjulingar. Krav på färdskrivare kom 1995 och då tog man merparten av marknaden.
Inspira Förskolor och Skolor AB
Företaget startades 2001 med åtta förskoleenheter i Sollentuna kommun. Man startade och tog över enheter både i Sollentuna, Nacka, Tyresö, Solna och Täby, för att år 2013 hunnit få igång totalt 31 förskolor, en specialförskola, en grundsärskola och en grundskola samt fem öppna förskolor. Huvudkontoret ligger i Sollentuna.

Ragn-Sells
Ragn-Sells är Sveriges främsta kompetensföretag inom återvinning och miljö. Man samlar in, behandlar och återvinner avfall och restprodukter från näringsliv, organisationer och hushåll över hela Sverige. Ragn-Sells finns dessutom i Danmark, Norge, Estland, Lettland och Polen.

År 1881 startade Amandus Zakarias Leonard Sellberg ”Sellbergs häståkeri” i Stockholm. Han gifte sig med Julia Axelia Häggberg som bodde på Väderholmens gård i Sollentuna (Ragn-Sells nuvarande huvudkontor).  Deras son Ragnar 1928 startade verksamhet med sophämtning hos villaägare. 1966 startar Ragnar ett företag inom renhållningsbranschen som några år senare kom att heta Ragn-Sells AB.

Väderholmens gård revs 2004 då man behöver nya kontorsbyggnader och återinvigdes i september 2005. Expansionen i norra Europa skedde inom flera miljöområden och 2008 tillträdde Erik Sellberg som koncernchef. Företaget heter numera Ragn-Sellsföretagen AB.
 

Kommunens största arbetsplatser

  1. Sollentuna kommun
  2. Stockholms läns landsting
  3. TDC Song AB
  4. Merck Sharp & Dohme AB
  5. 3M Svenska AB
  6. Johnson & Johnson
  7. K G Knutsson Handels AB
  8. Ragn-Sells AB
  9. Pfizer Ab
  10. Inspira Förskolor och Skolor AB

KÄLLA: Kort fakta  2012 sollentuna.se
3M
3M är ett globalt företag som finns i över 65 länder och som bildades i Minnesota 1902. I Sverige, där 3M funnits sedan 1962, ligger huvudkontoret i Sollentuna. Företagets idé är att hitta på saker som gör vardagen enklare. Den första stora produkten var våtslip-papper, som minskade problemen med slipdamm. 1925 uppfann man maskeringstejpen, i dag en av alla Scotch-tejper.  Post-It kommer från 3M (1980). Och företaget lanserade OH-projektorn. Neil Armstrong, som tog det första steget på månen 1969, hade skosulor med 3Ms syntetiskt brandsäkra gummimateriel. Det finns många andra produkter inom elektronik, industri och läkemedel.

Pfizer
Pfizer etablerade sig i Sverige 1954, men har rötter i det gamla svenska läkemedelsbolaget Pharmacia, som grundades i Stockholm 1911 och som Pfizer förvärvade 2003.  Idag ligger det svenska marknadsbolaget i Silverdal i Sollentuna och ansvarar för all information kring läkemedel och behandlingsområden. På fabriken i Strängnäs tillverkas biologiska läkemedel för hela världen.

Pfizer grundades av två tyska kusiner, Carl Pfizer och Carl Erhart, som emigrerade till USA. Redan från starten 1849 var de båda kusinerna fokuserade på att tillverka läkemedel som kunde ge människorna i det nya landet ett bättre liv.
Carl Pfizer lånade pengar av sin far och de köpte en tegelbyggnad i Brooklyn. Den första produkten Charles Pfizer & Company tillverkade var Santonin, ett medel mot parasitmaskar. Medlet var effektivt, men ohyggligt beskt och patienterna hade därför svårt att svälja medicinen. Carl Erhart, med ett förflutet inom godisbranschen, torde ha legat bakom den lysande idén att smaksätta medicinen med mandelkola och forma den som en karamell. Succén blev omedelbar och företaget sålde stora mängder.

Källa: Kgk.se, Inspira-fos.se, Ragnsells.se, http://solutions.3msverige.se/, Pfizer.se

Sollentunas Näringsliv
Antal årsarbetare i kommunen 2011 2 793
Antal arbetstställen 2011 ca 6 453
Arbetsplatser >5 anställda 2011 514
Antal anställda 2011 22 768
Antal utpendlare 23 015
Antal inpendlare 16 261
KÄLLA: kort fakta 2012 sollentuna.se