Ensam jul

Julen är en av de högtider då flest människor i olika situationer behöver hjälp. I juletid blir ensamheten och utsattheten extra påtaglig, eftersom många upplever sig särskilt ensamma när andra umgås så tydligt med nära och kära under julen.

Keep your Christmasheart open all the year round.  

Jessica Archmint


Två organisationer som stöttar de utsatta och ensamma året om är Stadsmissionen och Röda Korset. Flera av Stockholms Stadsmissions verksamheter, bl a Äldrecenter och Unga station, har öppet i jul med traditionsenligt julfirande för deltagare och gäster. Stockholms Stadsmission är delaktiga i det stora julfirandet ”Jul i Gemenskap” där flera organisationer och församlingar går ihop och anordnar ett alternativt julfirande i Immanuelskyrkan 24-26 dec. De som lever i hemlöshet, ensamhet eller söker ett alternativt julfirande blir bjudna på julmat, underhållning, lekar och klappar.

Röda Korset ger liksom Stadsmissionen stöd och hjälp året runt, men i samband med jul är den nationella telefonjouren extra viktig. Dit kan man alltid ringa kl 14-22 om man känner att man behöver ha någon att samtala med, någon som lyssnar. Många ”Mötesplats Kupan” har öppet någon av julens helgdagar för en gemensam jullunch eller gröt och skinksmörgås. På ett flertal orter samarbetar Röda Korset med Svenska kyrkan och/eller annan organisation. Det brukar läggas ut på hemsida www.redcross.se kontinuerligt under december var i landet och vilka tider man har ”öppet hus”.

Om man vill hjälpa till kan man titta på Volontärbyråns hemsida, under ”Jul i Gemenskap”, respektive Röda Korsets hemsida www.redcross.se  under Bli frivillig. Man kan också hjälpa till genom att handla julklappar från organisationerna via webbshop eller i Kupan, där överskottet går direkt den sociala verksamheten. Och man kan bli månadsgivare i båda organisationerna.  

källor: Volontarbyran.se,  Redcross.se och Stadsmissionen.se