En andra chans

Ja, jag måste bara se till att komma den 11 mars, tänkte jag! En sådan här möjlighet får man inte så ofta – att få HLR-utbildning, utbildning i Hjärt- och LungRäddning.
Det kan verkligen göra skillnad vid ett katastrofläge och innebära en andra chans för en person vars hjärta har stannat. Det är min plikt som medmänniska att göra allt vad jag kan för att hjälpa min nästa och då vill jag kunna det så bra som möjligt. Vid jämförelse med min tidigare HLR-utbildning är det nu ännu lättare att komma ihåg vad man ska göra vid t ex hjärtstopp, framför allt hur många kompressioner och inblåsningar som ska göras. Man ska utföra 30 kompressioner med raka armar, handflatan centrerat mot bröstet (handen ihopknäppt med den andra handen ovanpå). Sedan ska man göra två inblåsningar. Detta ska upprepas under 20 minuter, vilket är tungt. Därför är det bra om flera kan detta så att man kan turas om tills ambulansen kommer med defillibrator. Vi fick öva på var sin Mini Ann, en docka med bröst och huvud som har smart konstruktion så att det blir så realistiskt som möjligt och man får bekräftelse på att man gjort rätt. Vi var en handfull deltagare som fick en bra genomgång och instruktion av Ingrid George och av den dvd som hör till Mini Ann. Du som inte kunde komma denna gång försök kom nästa gång du erbjuds HLR-utbildning. Tack för en lärorik kväll,

Ingrid.