Bakom kulisserna

Under en helg i mars gick årets kurs av stapeln! Kårens egna Lottornas uppdrag. Det var en naggande god skara med nya lottor som samlades på gården. Både från vår och från andra kårer i Stockholm. De fick en duvning i allt från vad Lottornas gör, till hur totalförsvaret är uppbyggt, hur vår kår fungerar, vilka utbildningar som finns och mycket mer. Att det var en lyckad helg vet vi av elevernas utvärderingar och hur slut vi funktionärer var efteråt.

Innan kursen sker är det en hel del som sker för att en sån här helg ska fungera. Den allmänna inbjudan går ut några månader innan, både i kåren och till alla grannkårer. Anna och Ingrid påminner de som är nya eller som borde gå och Anna samlar in alla anmälningar. Ingrid och Anna tar fram ett program för helgen, baserat på hur övriga talare kan närvara. Alla talare går igenom ppt-filerna och uppdaterar. Jag fixar alla papper som namnskyltar, program, anteckningsblock, diplom, deltagarlistor, åhörarkopior, skyltar och så vidare. Ingrid beställer material från kansliet. Jag och Karin planerar alla måltider baserat på de allergier som anmälts, handlar all mat kvällen innan kursen startar och tar det till gården. Kårlokalen möbleras för en kursdel och en ätadel kvällen innan.

Första kursdagen är vi på gården vid sju-halv åtta på morgonen för att fixa frukosten och förbereda det sista, denna gång blev det bl a nygräddade baguetter. Strax därefter kommer Anna – med panik i blick. Ingrid som skulle hålla majoriteten av lektionerna under dagen hade blivit sjuk! Men det löste sig det med.

Eleverna börjar dyka upp och äta frukost och bekanta sig med varann. Vid niosnåret börjar Anna lektionerna. Inne i köket drar då en febril aktivitet igång. Undan med all disk och börja baka kakorna till eftermiddagsfikat. I år fick de biskvier, drömmar, havreflarn och sockerkaka. Samtidigt påbörjas lunchförberedelserna. I år blev det röd thaisoppa till förrätt och till huvudrätt torsk under tomat- och äggtäcke. Efter lunchrusningen påbörjade vi förberedandet av söndagens frukost, med att baka surdegsbröd och bagels.

När lektionerna var slut för dagen hade Anna fått en önskan om att få se gamla lottakläder så hon grävde i lottarummet och fick fram ett helt lass. Sen var det hem och vila till dag två. Som började lite senare och som var i ungefär samma stil som dag ett, med annan mat, men mycket lugnare.

Monika