Badplatser – norr till söder

1. Nordens Riviera
Pite havsbad, Piteå
Känt för den kilometerlånga, långgrunda och barnvänliga sandstranden. Redan på 1940-talet fanns här en kiosk och några stugor. I dag finns en stor camping- och turistanläggning med möjligheter till lek och äventyrsbad för små. Det ligger cirka tio mil från polcirkeln och här skiner solen 23 timmar per dygn i juli, vilket är mer än Mallorca. Badet toppar ofta landets badtemperatur eftersom de stora sanddynerna fångar upp det varma ytvattnet

2. Något annorlunda
Rotsidan, Höga kusten
Naturreservatet Rotsidan är definitivt en annorlunda badplats som bara består av sten. Naturreservat består av en fyra kilometer lång kuststräcka med låga, plana klipphällar. Det är naturupplevelsen man vill åt här. Det finns några dass vid parkeringsplatsen, men det är också allt. Inga andra bekvämligheter finns. Den som vill komma undan solen får lov att gå in i skogen.

3. Gålö Havsbad, Skälåker
Stockholms skärgård
Gålö är en halvö nordost om Horsfjärden och innanför Mysingen inom Haninge kommun. På ön finns Stockholms längsta sandstrand. Här finns restaurang, glasskiosk och en fyrstjärnig camping. Gålö är även omtyckt för sina goda fiskevatten och underbara natur. På Gålös yttre delar mot Mysingen finns vid badet Oxnö gott om rundslipade klippor för eventuella soldyrkare. Nästan hela Gålö är klassat som naturreservat.

4. Populärt utflyktsmål
Stendörren, Nyköping/Trosa
Vid naturreservatet Stendörren behöver man inte ens båt för att komma ut i skärgården. Där leder hängbroar över det smala sundet till Äspskär, vars skogiga inre omges av sköna, rundade urbergshällar. Ön är ett populärt utflyktsmål, men det tycks trots detta alltid finnas en badklippa över där den nyanlände kan breda ut sig. Tröttnar man på bad och sol finns ett vackert naturum på promenadavstånd, där det bjuds information och säljs kaffe och glass.

5. Vackra röda näckrosor
Vitsand, Tiveden
Bästa badsjön är Trehörningen, i vars norra ände man hittar pärlan: långgrunda stranden Vitsand. Trots att man befinner sig långt från allfarvägarna har man ofta sällskap av en hel del andra badsugna. Men tröttnar man på folk behöver man inte gå långt åt öster eller väster för att befinna sig alldeles ensam vid sjökanten omgiven av ett av södra Sveriges finaste skogsområden. Här finns camping.

6. En playa mitt i landet
Varamon, Motala
Varamobaden ligger invid Vättern och har en fem kilometer lång strand. Tack vare att stranden är långgrund kan temperaturen bli riktigt skön. Längs Varamon finns kaféer, glassbarer, vattenrutschkanor, toaletter med mera. Barnfamiljer brukar välja norra eller södra änden av stranden - den som vill känna sig som en del av Östergötlands jet-set placerar sig mer centralt.

7. Något för alla
Sudersand, Fårö
På stranden Sudersand är ljuset intensivt. Stranden har blivit nominerad till Sveriges finaste sandstrand flera gånger. Badplatsen är barnvänlig, tack vare långgrunt vatten och flera aktiviteter i semesterbyn. Det finns restaurang, kafé, glassbar, kiosk, och minigolf. På stranden är sandgroparna många, de som gör att man kan ligga i fred från både vind och grannar. Stranden är flera kilometer lång och den som promenerar eller springer längs vattenkanten kan få rejäl motion.

8. Längst strand
Böda, Öland
Den två mil långa sandstranden gör Böda till Sveriges längsta – och det är inte konstigt att stranden är populär. Böda är perfekt för barnfamiljen som vill ha mycket aktiviteter. Campingen Böda sand är som en egen ministad med restauranger, lekland och stort poolområde. Här på Sveriges största camping är det inte en lugn stund. Den som letar efter en lite lugnare plats kan lätt hitta det ändå - vid Lyckesand.

9. Ett paradis
Norrvikarna, Nordkoster
Långgrunt, barnvänligt och avspänt – stämningen vid Norrvikarna, stranden på Nordkosters nordöstra sida, är skönt tillbakalutad och bohemisk. Här finns både sand och släta klippor. Stranden ligger mitt i ett naturreservat, så glöm glasskiosk och toalett. En paddeltur bland öarna rekommenderas varmt, och här finns kajaker att hyra. Men krabbfiske och att snorkla i det klara vattnet duger egentligen gott.

10. En riktig badort
Skrea strand, Falkenberg
Den två kilometer långa stranden kännetecknas av karakteristiska badhytter från 1930-talet och höga sanddyner. En 250 meter lång badbrygga sträcker sig rakt ut i det blågröna vattnet och längs stranden finns flertalet glasskiosker och serveringar. Detta är en av Sveriges mest omtyckta stränder.

11. Ett lugn i myllret
Frösakull, Tylösand
Frösakull är en förlängning av Tylösand, och precis som i Tylösand kantas stranden av kristallklart vatten och grönklädda klitter. Skillnaden är att tempot är lugnare, atmosfären mer avslappnad och du hittar enkelt en plats för dig själv på den finkorniga sanden. Samtidigt har du närheten till Tylösands restauranger och barer. Från Frösakull går det också att promenera till Möllegård och Riccardos, som serverar italienskt glass.

12. Bländande sand
Sandhammaren, Österlen
Sandens finkornighet inbjuder till barfotapromenader och dess vita lyster är nästan bländande under soliga dagar. Att vattnet ibland är lite kallt spelar mindre roll, Sandhammaren hamnar ofta på första plats när landets bästa strand ska röstas fram. Här finns kiosk och oändligt med utrymme för den som vill hitta en egen vrå och njuta av naturens särprägel längs den flera mil långa stranden.

13. Två pärlor
Skanör/Falsterbo
Tvillingorterna Skanör och Falsterbo ligger som en liten juvel längst ned i sydvästra hörnet på Falsterbonäset. Sanden är vit och mycket, mycket finkorning och vattnet är kristallklart. På västra sidan ligger Skanörs havsbad längst ut i Flommens naturreservat, alldeles intill Skanörs småbåtshamn och i södra delen ligger Falsterbo havsbad. Toaletter, kiosk, och restauranger finns i området.

Källor: expressen.se, .wikipedia.se, .vellinge.se