2012 i backspegeln

Så här flera månader in på 2013 gör vi en sista tillbakablick på förra året. Som grund har vi vår verksamhetsberättelse på sjutton sidor. Man kunde ju tro att 2012 skulle bli lite lugnare, det var ju ändå året efter stora jubileumsåret. Man ack så man kan bedra sig!
Om vi börjar med styrelsen så genomfördes sju stycken öppna styrelsemöten. Styrelsen har bestått av 21 olika personer, före och efter kårstämman. Till det kommer ca 20 personer på olika typer av funktionärsuppdrag. Innebär att ca 40 personer är aktiva i kåren!

Ett par rester dök upp i början av året. Det sista från jubileumsåret. Alla Skottlandsresenärer fick möjligheten att köpa den specialframtagna fotoboken. Kåren har ett eget exemplar i vårt lottarum för den som vill bläddra. Dessutom trycktes äntligen kårens jubileumsbok om våra sjuttio år. Alla medlemmar fick ett eget exemplar hemskickat, den skickades även till ett gäng andra mottagare som vi tyckte var värda en egen bok. Överupplagan kommer att vara talarpresent m m framöver.

Vi arrangerade en egen Lottornas Uppdrag med tio deltagare varav hälften var från vår egen kår. Dessutom har tio personer gått medlems/avtalsutbildningar och sju har gått FRG-utbildning.

Förberedelser för stora och mindre aktiviteter har organiserats i arbetsgrupper. Grupperna har bland annat planerat hjärtfesten, kårstämmans måltid, Lottornas Uppdrag, vårutflykten, julfesten. Ytterligare några grupper som varit aktiva har varit Jubileum 2011 dokumentation och resegruppen.

Diplom för Årets lotta för 2012 delades ut på julfesten till Ingrid Ågren. Vi delade under våren 2012 ut diplom för Årets lotta för 2011 till Rosel Frank. Båda har nu även avbildats i korsstygn och finns för beskådande på gården. På stämman delades det ut årsnålar: Gunilla Beijer, Anna Stenborg, Ingrid Ågren fick 5 årsnålen, Catrine Drugge, Martina Lindgren, Muschi Lundberg, Cecilia Agri fick 10-årsnålen, Christina Axmark, Maria Örström fick 20-årsnålen och Helena Edin, Carina Olsson, Ann Vinberg fick en 30-årsnål. Ingrid George fick ett stipendium ur Maria Brücks fond och fick detta besked och fint diplom på stämman.

Informationsgänget har kampanjat vid marknader och evenemang och studsat runt i kommunen. Nya medlemmar har bjudits in till nyfikenmöten i samband med styrelsemötena. Årets resultat av medlemmar är plus två. Vi har alltså värvat två mer än som lämnat oss. I riksförbundets tävling om nya medlemmar som har spänt över mer än ett år var vårt resultat ca 30 nya medlemmar, på det var vi tredje kår i landet.

Antalet medlemmar vid årets slut var 107 förstakårsmedlemmar, 13 st andrakårsmedlemmar, 21 SLKV-medlemmar. Totalt 142 st medlemmar i kåren. 16 nya medlemmar och 14 som lämnat kåren.

I samarbetet med Sensus har vi haft nio olika cirklar med teman allt från personlig utveckling till mat och tradition. Kåren har arrangerat eller medverkat i ca 115 olika aktiviteter. Knappt 40 av dem har varit arbetsmöten inför våra olika aktiviteter: om tidningens innehåll och distribution av densamma, valberedningen, hemsidan, marknader, resor, fester, utbildningar och jubileumsboken. Vi har tjänat pengar på olika serveringar eller loppisar.

Vi har haft 25 olika kåraftnar med allt möjligt. Förutom gemensam programplanering har vi festat på hjärtfesten och julfesten, den senare med blodigt tema då greven mördades på slottet… Våra egna medlemmar har haft föredrag om adoption, säljteknik och MSB. Vi har fått besök och fått föredrag om andra hjälpen, militärhistoria, ”Spionage”, Japans tre katastrofer i mars 2011, Forsmark, räddningen av judar från förintelsen, hur man undviker att hamna i lyxfällan och mycket mer. Det blev kulturigt när vi hade klassikerfilmkväll och uppmärksammade poeten Robert Burns med en Burns night. Det har provsmakats marmelad och dessertostar. Pysslats med korttillverkning och origamipyssel. Vi har provat Qigong och skjutit pistol. Victoria tower och Kista tower fick ett besök av oss. Vårutflykten gick till Norrtälje. Några av våra medlemmar följde med Simrishamns lottakårs resa till Finland i juni.

Under hösten genomfördes årets stora evenemang. Under en helg samlades nästan 30 personer på Älvkarleö för MOD-kurs. I november deltog ett gäng från kåren på riksstämma i Stockholm.

Vår medlemstidning "I Sikte" har kommit ut med fyra nummer där vi tagit upp teman som Försvar, Sommar, Kvinnan och Jul.

Vid årsskiftet hade vi 137 medlemmar med en @lottorna-adress och vi hade 74 olika sändlistor, antingen till funktionärer i kåren eller för olika ändamål under året. Den största listan är PRATA som har 126 mottagare: prenumeranter; medlemmar och några andra intresserade.

Återigen ett händelserikt år! Om ett år ser vi om detta år har varit lika händelserikt.

Monika