Å några till...

Japansk maffia
kallas även Yakuza 893 som syftar på summan 20 i en värdelös hand i ett traditionellt kortspel från 1700-talet. Från 1900-talet ägnar man sig åt en enklare brottslighet vars syfte är att manipulera nationell politik, illegal spelverksamhet, beskyddarverksamhet, narkotika och prostitution . Den är pyramidformad med Gudfadern högst upp, äldre/yngre bror samt barn.

Antalet medlemmar är i storleksordningen 100 000 i ett 20-tal olika Yakuzasyndikat och de kan tillhöra något av världens mäktigaste och organiserade kriminella nätverk som heter Yamugkuchi-gumi, Sumiyoshi-kai och Inagawa-kai.

Kinesisk maffia
kallas Triaderna vars målsättning var att störta Quing-dynastin i slutet av 1700-talet och den första kallades Tiandihui (Föreningen Himmel och Jord). Nu ägnar man sig i så kallade Chinatowns på global nivå åt penningtvätt, piratkopiering av film och musik, människosmuggling och droghandel.  Den största triaden har nästan två miljoner medlemmar och de mest kända är Sun Yee On, Wo Shing Wo, 14 K, Soi Fong, United Bamboo Gang och Dai Bao.

Colombianska och mexikanska maffian
ägnar sig mest åt droghandel och korruption.

 
KÄLLA; Wikipedia och boken Maffia ; den kompletta historien (Bonnier förlag)