Ätbart eller livsfarligt?

Vi som kom på kårafton den 20 januari 2011 fick oss allt en tankeställare! Vi hade Giovanna Sanchez, som arbetar som livsmedelsinspektör i Järfälla, på besök och hon berättade om vad en livsmedelsinspektör egentligen sysslar med. Det som fick mig att haja till var när hon kollade bakteriehalten på händerna på två av åhörarna. Den ena hade gått direkt från diskbaljan hemma – bara smitit in på ICA lite snabbt på vägen – och hon hade skyhöga värden. Den andra personen gick och tvättade händerna som vanligt innan hon blev ”topsad” och även hon hade för höga värden. Men vi fick som tur var lära oss tvätta händerna i sju steg – och då borde man komma ner på rimliga värden:-)
Men det Giovanna gjorde till vardags var att åka runt på restauranger och andra ställen som hanterar livsmedel för att se till att de följer gällande regler och att de har den väldigt viktiga egenkontrollen. Hamburgerställen skulle tex aldrig kunna hålla den höga livsmedelssäkerheten utan den egenkontroll de har i dag.
Vi fick se skräckbilder, med riktigt grisiga ställen - och vem skulle vilja äta där?? Förr om åren var restauranger ofta rädda och oroliga över besök från en livsmedelsinspektör, men i dag har hon rätt bra kontakt med de flesta. En del tycker kanske att det är fräckt att komma oanmälda och kontrollera restauranger vid lunchtid när de har som mest att göra och då det garanterat inte är fläckfritt i köken. Men som hon sa, så är de inte ute efter den normala smutsen som såklart finns i alla aktiva kök vid lunchserveringen – det de vill / eller helst inte vill hitta, är smutsen i hörnen, ingrodd smuts, och saker som inte har i kök att göra.
Intressant och tankeväckande! ...och visst tvättar man händerna lite noggrannare efter att ha varit på detta föredrag.

Anna Grönvall