Älvkarleö och MOD

Så laddade var vi som anmält oss till MOD helgen 12-14 oktober 2012 på Älvkarleö herrgård att bussen kunde avgå från Sollentuna centrum fem minuter före utsatt tid.
Efter en bekväm bussresa i den mörka oktoberkvällen anlände vi till herrgården där bordet var dukat och sängarna bäddade. Redan med den inledande middagen på kvällen fick vi prov på vad mångfald kan vara, både i ord och handling. Efter att Sonja berättat lite om olika traditioner i världen fick vi andra dela med oss av de traditioner eller bemärkelsedagar som var viktiga för oss.

Lördagen inleddes med en god frukost, sedan startade dagen 09:00 med det MOD inspirerande arbetet. Tanja lade grunden för dagen med sina illustrativa berättelser om hur vi människor fungerar. Hur vi gärna vill sortera in varandra i fack. Frågan om Vi och Dom återkom gång på gång i våra praktiska övningar och diskussioner. Efter lunch och en rundtur i herrgården gick vi ut på en välbehövlig promenad/tipsrunda innan övningarna upptogs igen.

Hela eftermiddagen gick i ett huj, och åsikterna var delade, men alla hade goda skäl att tycka att just deras svar eller deras regler ”var det rätta”. Tanja utmanade och ifrågasatte oss och tack vare alla deltagares engagemang och öppenhet blev det många spännande diskussioner.

Efter dagens övningar var det dags att göra sig i ordning inför kvällens middag med mycket snack och ännu mera snacks i herrgårdens salonger.

Söndagen bjöd på intressanta miljöer. Tomteverkstad och folklivsmuseum låg på gångavstånd från herrgården. Sedan blev det en kortare busstur till Laxön där vi fick se en och annan lax leka i det strömmande vattnet. Resan fortsatte och vi fick ett vänligt mottagande av lottor ifrån Tierpsortens lottakår där Lotta bjöd på en professionellt guidad tur i det gamla Strömsbergsbruk och på nystekta kolbullar med lingonsylt, båda gav mersmak.

Allt har en ände, så även denna fantastiska helg, men en sak är säker, det händer alltid nya spännande saker i Sollentuna Lottakår.

Brita Augustinson